Trend Együtt is megy a gyorstöltés és a hatótáv-megőrzés

Együtt is megy a gyorstöltés és a hatótáv-megőrzés

autopro.hu/V.M. | 2022.01.31 17:17

Együtt is megy a gyorstöltés és a hatótáv-megőrzés

Fotó: QuantumScape

A Volkswagennel együttműködő amerikai QuantumScape egy olyan szilárdtestakkumulátor-technológiával állt elő, ami lehetővé tenné az elektromos autók gyakori villámtöltését az akkumulátor energiatároló kapacitásának megőrzése mellett.

Hirdetés

A vállalat lítium-fém akkumulátorcelláit egymás után 400 alkalommal mindössze 15 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra töltötték fel. A cellák ezután megőrizték az eredeti kapacitásuk jóval több, mint 80 százalékát, ami a QuantumScape technológiáját – a cég közleménye szerint – egyedülállóvá teszi a szilárdtest akkumulátorok között.

Ma egy belső égésű motoros autót nagyjából öt perc alatt lehet megtankolni, míg egy elektromos autó akkumulátorának 10-ről 80 százalékra feltöltése károsodásmentes módon fél órába telik. Emiatt a villanyautók használata a mai napig kényelmetlenebb, az amerikai cég fejlesztésével azonban a töltési időkülönbség néhány percre csökkenthető lenne.

A mai lítiumionos akkukban használt anyagok, mint a grafit, olyan fizikai korlátokkal rendelkeznek, amik miatt a gyakori nagy teljesítménnyel való töltés az akkumulátor maradandó károsodását eredményezi, csökkentve annak kapacitását. Ez azt jelenti, hogy az autótulajdonosoknak a gyorstöltés kényelme és a hatótávolság megőrzése között kell választaniuk – ezen változtathatna a QuantumScape technológiája.

Egy 640 kilométeres hatótávolsággal rendelkező jármű esetében az eddigi kísérletek során lefolyt 400 villámtöltési ciklus mintegy 250 ezer kilométer megtételét jelenti – tehát ekkora távolság után marad meg az akkumulátor kezdeti kapacitásának több mint 80 százaléka.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink