Trend Egyre nagyobb szerep jut az automatizált rendszereknek az iparban

Egyre nagyobb szerep jut az automatizált rendszereknek az iparban

autopro.hu/H.J. | 2020.08.13 15:48

Egyre nagyobb szerep jut az automatizált rendszereknek az iparban

Fotó: Pixabay

A járvány hatására számos változással kellett szembenéznie az iparnak. A brit gyárak a technológiai befektetéseiknek köszönhetően könnyen tudtak alkalmazkodni a megváltozott igényekhez és munkakörnyezethez.

Hirdetés

Másként élték meg a járványhelyzetet az ipar különböző ágazatai. Míg az autóiparnak hatalmas költségeket okozhat a termelés márciustól májusig tartó leállása, addig például az élelmiszeripar profitált a járványból.

Azok a vállalatok is nyerészkedtek a vírushelyzetből, melyek gyorsan tudtak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és gyártósoraikat úgy alakították át, hogy képesek voltak kiszolgálni a megnövekedett igényt a védőeszközök és más, orvosi ellátáshoz szükséges eszközök iránt – akár éjjel-nappal is. Például több szeszfőzde leállította a szeszes italok gyártását és helyette fertőtlenítésre alkalmas alkoholt kezdtek el termelni.

Ipari szoftver az új termékekhez

A gyors szerkezetváltáshoz a vállalatoknak technológiára van szükségük. A mennyiség növelése és a termelés rugalmassága érdekében pedig rendkívül óvatosnak kell lenni a működés összköltségével és megvalósíthatóságával kapcsolatban egyaránt.

Például ha egy élelmiszer-csomagolások gyártásával foglalkozó vállalat úgy dönt, hogy egyéni védőeszközök gyártásába fog a csomagolások előállítása helyett, számos technológiai újításra lesz szüksége. Lehet, hogy a vállalat ismeri a kiváló minőségű és higiénikus műanyagokkal történő munkát, de egy arcvédő elem előállításának folyamata nagyban különbözik a megszokott műveletektől. Ha pedig kevesebb alkalmazott dolgozik az üzemben, a gyártó egyre nagyobb mértékben rá lesz utalva az adatokra a termelés felügyeletéhez.

A termelés során a gyártók egyre inkább az automatizált rendszerek szoftvereire fognak támaszkodni. Például a COPA-DATA zenon platformja lehetővé teszi a gyártók számára, hogy a valós időben zajló események alapján irányítsák a termelést. Például egy üzemvezető információkat kaphat a gyártósor hatékonyságáról, így a folyamat során keletkező hulladék mennyiségéről is. Ezen adatok felhasználásával azonnal módosíthatják a termelési folyamatot a hulladék csökkentése érdekében.

Intelligens engedélyezés a termékváltáshoz

A gyártósor ideiglenes átalakításához rugalmas fizetési struktúrákra van szükség. A hagyományos CAPEX (tőkebefektetés) vásárlásokkal ellentétben – melyek jellemzően egy évnél hosszabb ideig tartó szolgáltatás megvásárlását teszik lehetővé – a rövid távú, előfizetéses licencmodellek kerültek előtérbe az elmúlt időszak során.

Az OPEX költségvetés (működési költség) lehetővé teszi az üzemvezetők számára, hogy növeljék, valamint rugalmassá tegyék a termelést, azonban kizárólag a szoftver használata mellett. Ez nemcsak a váratlan helyzetek szempontjából lehet kedvező, hanem lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsabban alkalmazkodjanak a piaci trendekhez és az egyedi fogyasztói igényekhez.

A virtuális megfigyelésről

A járvány alatt egyre inkább megnövekedett a távoli munkavégzés szerepe – a helyzet rákényszerítette a gyártókat a hatékonyságnövelésre, amely többek közt a berendezések távfelügyeletét és az alkalmazottak távoli munkáját is magában foglalja.

A járvány alatt bevezették a virtuális megfigyelés módszerét – a valós idejű termelési adatokhoz való hozzáférést olyan analitikai eszközök biztosítják, melyek elég biztonságosnak bizonyultak az adatok távoli eléréséhez. Ez a technológia a járvány idején pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyártók folyamatosan alkalmazkodjanak az adott szituációhoz és rugalmasan kövessék a vevői igényeket – olvasható a Manufacturing Global oldalon.

Kiemelt Partnereink