Trend Egyre indokoltabb fedélzeti kamerát használni?

Egyre indokoltabb fedélzeti kamerát használni?

Pörge Béla | 2022.02.04 16:19

Egyre indokoltabb fedélzeti kamerát használni?

Fotó: Twitter/PGYTECH

Az ma már alapvető, hogy egyre több autós használ fedélzeti kamerát (dashcamet) a saját járművében. De vajon mennyire elterjedt a kamerahasználat a hazai utakon? Az autopro.hu felmérése megpróbálja kideríteni, mennyire népszerűek a fedélzeti kamerák Magyarországon!

Hirdetés

A fedélzeti kamerák őshazája Oroszország: aki valaha már látott dashcammel rögzített videót, annak biztosan ismerősek az olykor nevetséges, máskor tragikus, sokszor pedig dühítő felvételek az orosz utakról. Az elmúlt pár évben azonban más országokban, nyugatabbra is elterjedtek ezek a videók.

Egy friss felmérés azt mutatja, hogy Németországban már minden tizedik autós használni fedélzeti kamerát. Az 1002 ember megkérdezésén alapuló kutatás szerint a német autós 65 százaléka támogatja a fedélzeti kamerákat – igaz, csak 49 százalékuk használna is ilyet, 16 százalék ugyan támogató, de nem próbálná ki ezeket az eszközöket.

Az ellenzők táborából a legtöbben – az összes megkérdezett 15 százaléka – a személyiségi jogok miatt nem támogatja a kamerákat, míg négy százalék attól tart, hogy bajba kerülhet egy baleset során - írja az Automobilwoche.

Jogi háttér

A fenti adatok azért is érdekesek, mert Németországban csak 2018 óta – egy BGH-döntés (azaz a helyi Legfelsőbb Bíróság határozata) következtében – fogadják el a hatóságok a kamerafelvételeket bizonyítékként balesetek, vagy vitás szituációk esetében. Ugyanakkor a felvételeket alapesetben törölni kell, a forgalom folyamatos rögzítését nem engedélyezik a német hatóságok.

Magyarországon hasonló a helyzet: a felvételeket elfogadják vitás helyzetek rendezésekor, amennyiben meghatározható a helyszín és beazonosítható a vétkes fél. Viszont személyiségi jogok miatt fedélzeti kamerával készített videót csak úgy lehet közzétenni, ha a rendszámot és más egyedi azonosítókat kitakarjuk.

A magyar helyzet

Nem könnyű küldetésbe fogott az autopro.hu, hiszen arra keressük a választ, hogy mennyien használnak fedélzeti kamerát az autójukban. Ahhoz, hogy minél inkább reprezentatív képet kapjunk a kamerahasználatról, az Ön válaszaira is szükségünk van!

A tendencia egyértelmű, egyre több autóban található dashcam hazánkban is. Ez azt jelenti, hogy tényleg az autósok többsége használ már ilyen kamerákat, vagy csak az olykor látványos videók gyors terjedése miatt tűnik így? Ezt nem tudjuk, de szeretnénk kideríteni!

A kamerahasználat már önmagában is kérdéseket vethet fel – személyiségi jogi aggályokat –, azonban a felvételek sorsa mindenképpen megosztó.

A kérdőív ide kattintva érhető el, kitöltése alig néhány percet vesz igénybe!

Egyrészt biztonságot ad a vétlen félnek, ha kamerával tudja igazolni, hogy nem ő hibázott, másrészt felmerül a kérdés: jogos, hogy a hatóságok ilyen videók alapján büntetik a szabálytalan autósokat? Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy ezen kamerák felvételei borzasztó képet festenek a magyar utakról, a hazai közlekedési morálról.

A fenti kérdőívben Ön is elmondhatja a véleményét a témáról!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink