Trend Egyedülálló fejlesztés: elektrosztatikus festést alkalmaz a Toyota

Egyedülálló fejlesztés: elektrosztatikus festést alkalmaz a Toyota

autopro.hu/H.J. | 2020.03.17 07:23

Egyedülálló fejlesztés: elektrosztatikus festést alkalmaz a Toyota

Fotó: Youtube

Légmentes, elektrosztatikus festékporlasztót fejlesztett a Toyota. A technológiának köszönhetően sokkal hatékonyabban és gyorsabban festhetik a karosszériaelemeket, emellett a károsanyag-kibocsátás is csökken.

Hirdetés

A hagyományos, sűrített levegővel történő festés mindössze 60-70 százalékos hatékonysággal működik. Ez azt jelenti, hogy a kifújt festékmennyiség 40 százaléka kárba veszhet. A vállalat szerint az új eszköz 95 százalékos hatékonysággal működik. Emellett a vállalat 7 százalékkal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást is.

Hatékony, gyors megoldás

Az eszköz külsőre hasonlít a hagyományosan működő nagynyomású festékszórókhoz, a festékpisztoly végén azonban más technológiával oszlatják el a festéket. A nagy sebességgel forgó fújófej végén több száz barázda van – ezekben porlasztják a festéket, majd töltik fel statikus elektromossággal. Az ellentétes töltésű karosszériára így valósággal rátapad a festék.

A hagyományos eljárással szemben az árammal történő munkavégzés során sokkal több festéket tudnak megtakarítani.

A hagyományos eljárással szemben az árammal történő munkavégzés során sokkal több festéket tudnak megtakarítani. | Fotó: global.toyota/en/newsroom

Az eljárás egyetlen hátulütője az egyenetlen felület – ha a festékpisztoly és a karosszériaelem közti távolság ingadozik, nehéz az állandó áramerősséget biztosítani. A Toyota ezért úgy fejlesztette ki a gépet, hogy az folyamatosan mérje az áramerősséget a feszültség szabályozásának érdekében – így utóbbi egyenletes tud maradni.

Más vállalatok is használhatják majd a technológiát

A Japánban fekvő Takaoka és a Tsutsumi üzemekben már jelenleg is használják a technológiát. A jövőben más üzemeiben is alkalmazná a vállalat a légmentes, árammal működő festékpisztolyokat, emellett más márkák számára is elérhetővé tenné a technológiát – írja az autoblog.com oldala.

Kiemelt Partnereink