Trend Egyedülálló elektromos meghajtást mutatott be a Hyliion

Egyedülálló elektromos meghajtást mutatott be a Hyliion

autopro.hu/P.B. | 2020.07.02 17:20

Egyedülálló elektromos meghajtást mutatott be a Hyliion

Fotó: Hyliion

A teherautók elektromossá alakítására specializálódott amerikai cég a napokban mutatta be a Hypertruck Electric Range Extender (ERX) nevű hajtásláncát. A Hypertruck ERX 15 tonnás, hosszú utakra tervezett teherautók meghajtására lett kitalálva, hatótávja ezer mérföld (1609 kilométer), azonban teljesen elektromos üzemmódban természetesen jóval kisebb távolság megtételére képes.

Hirdetés

A Hypertruck ERX egy különleges hajtáslánc, amiben az elektromos hajtásához szükséges energiát egy földgázüzemű generátor állítja elő. A rendszer együttes használatával valamivel több, mint 1600 kilométer megtételére lehet képes a jármű, míg tisztán elektromos üzemben csak 40 kilométer a hatótáv.

A gyártó szerint ez a 40 kilométeres hatótáv alkalmassá teszi arra a Hypertruck ERX rendszerrel hajtott teherautókat, hogy olyan városrészekre is behajthassanak velük, ahová csak zérókibocsátású járműveket engednek be.

Hamar megtérülhet az ára

A Hyliion számításai szerint körülbelül hét év használat után a Hypertruck ERX üzemeltetése már olcsóbb lesz nemcsak a dízel, hanem az elektromos vagy a hibrid meghajtásoknál is. A hajtáslánc műszaki részletei egyelőre nem ismertek.

Thomas Healy, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a Hypertruck kialakítását praktikus megoldásnak tartják a mai flották kihívásaira: költségcsökkentő, kevesebb károsanyag-kibocsátással jár és a hosszútávú fuvarozást is segítheti.

Az Agility nevű logisztikai vállalat már előrendelt ezer ilyen hajtásláncot – írja az electrive.com.

Kiemelt Partnereink