Trend Egy ausztrál cég forradalmasíthatja a kormányzást

Egy ausztrál cég forradalmasíthatja a kormányzást

autopro.hu/P.B. | 2020.08.26 06:20

Egy ausztrál cég forradalmasíthatja a kormányzást

Fotó: Pixabay

Egy ausztrál cég, a DOFTEK állítása szerint olyan kormányművet talált fel, ami egyidejűleg lehetővé teszi a kerekek különböző irányokba történő forgatását, akár kerekenként más vagy több irányba is. Az AWAS nevű rendszer mindenféle felfüggesztéshez és járműtípushoz használható.

Hirdetés

A tudomány eddigi állása szerint a kormányzás közben egyszerre egyféle módon lehet elforgatni a kerekeket. Egy ausztrál cég, a DOFTEK viszont szeretne erre rácáfolni, és már évek óta dolgozik az AWAS (All Wheel Alignment System) nevű rendszerén.

A munka már két éve folyik azon cél elérésének érdekében, hogy a kerekeket a három lehetséges igazodási irányba egyszerre forgathassák el. Ennek köszönhetően jelentősen nőne a járművek tapadása és kormányozhatósága, különösen az éles kanyarokban lenne hasznos a megoldás.

A cég szerint az AWAS egyaránt használható elektromos és hagyományos meghajtású autóknál, haszongépjárműveknél és szinte bármilyen felfüggesztés esetében is.

Már tesztelik

Az AWAS két elektromechanikus készüléket tartalmaz, a DOFTEK kommunikációs rendszere pedig az autó számítógépes rendszerével kommunikálva irányítja ezeket.

Az AWAS első változatát az Audi TT RS, a másodikat a Mercedes-AMG GT S modelljében tesztelik. A cég több OEM-mel is tárgyal az eszköz telepítésével kapcsolatban, első körben luxusautókat és nagy teljesítményű modelleket céloznának meg – írja az Autoblog.

Az alábbi angol nyelvű videóban szemléletesen mutatják be a rendszer működését:

Kiemelt Partnereink