Trend Bizonyítottak az MAN autonóm kamionjai

Bizonyítottak az MAN autonóm kamionjai

autopro.hu/V.M. | 2021.06.30 11:22

Bizonyítottak az MAN autonóm kamionjai

Fotó: MAN Truck & Bus SE Press Newsroom

Hosszas előkészületeket követően az MAN, kettő logisztikai vállalat közreműködésével idén május óta sikeresen tesztel konténerszállító autonóm kamionokat a hamburgi kikötőben.

Hirdetés

Az MAN Truck & Bus 2018 vége óta dolgozik együtt a Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) logisztikai vállalattal a Hamburg TruckPilot fejlesztési és tesztprogramon, aminek célja autonóm teherautók fejlesztése. Az előkészületek végeztével idén májusban végül kezdetét vehette az autonóm prototípusok tesztelése a HHLA tulajdonában lévő hamburgi Altenwerder konténerterminál területén.

A tesztek a Jakob Weets e.K. fuvarozó céggel együttműködve folynak, ami a valódi szállítási folyamataiba integrálta az önvezető járműveket, melyekhez a sofőröket is biztosítja.

Az első út során a Weets sofőrje egy 40 lábas konténert szállított a vállalat konténertermináljából a 70 kilométerre lévő Altenwerder terminálhoz. Az úton végig a sofőr irányítása alatt volt a jármű, az autonóm rendszer csak a hamburgi terminál területén vette át az irányítást, miután egy tesztpilóta foglalt helyet a vezetőülésben.

A terminál területén a teherautó teljesen önállóan navigálva jutott el a lerakodás helyére, a konténer eltávolítása után pedig szintén autonóm módon tette meg a kijáratig vezető útszakaszt.

Végre a szabályozás is támogató

A projekt során gyűjtött tapasztalatokat később más, zárt területeken kívüli teszteknél is felhasználhatják, melyek gyakorlati megvalósítása csak nemrég vált lehetségessé Németországban, azt követően, hogy a Bundestag megszavazta az autonóm vezetési törvényt. Ez a törvény az autonóm járművek tesztelését már több területen is, például logisztikai központok közti útvonalakon is megengedi.

Kiemelt Partnereink