Trend Bizonyítottak a kibocsátáscsökkentő technológiák

Bizonyítottak a kibocsátáscsökkentő technológiák

autopro.hu/V.M. | 2022.05.04 11:18

Bizonyítottak a kibocsátáscsökkentő technológiák

Fotó: GM Corporate Newsroom

A kipufogógáz-tisztítási rendszereket fejlesztő cégeket összefogó Association for Emissions Control by Catalyst (AECC) nemrég Bécsben demonstrálta, hogy a megfelelő technológiákkal lehetséges ultra alacsony károsanyag-kibocsátású belső égésű motort alkotni.

Hirdetés

Az AECC az április végén megrendezett Nemzetközi Bécsi Motor Szimpóziumon állította ki demonstrátorát, amin jelentős kibocsátáscsökkenést fejlett kipufogógáz-tisztító technológiák és szintetikus üzemanyag, vagyis e-fuel kombinációjával értek el.

A demonstrátor jármű egy benzin-elektromos hibrid Volkswagen Golf volt, amiben a négyhengeres, 1.5 literes, változó szelepvezérlésű és hengerlekapcsolásra képes benzinmotor egy 48 voltos mild hibrid rendszer részét képezi.

A járműben az eredeti kipufogógáz-tisztító rendszert egy újjal helyettesítették. Az új rendszer a motortól indulva egy elektromos melegítésű katalizátorból, egy háromutas katalizátorból, egy részecskeszűrőből, egy második háromutas katalizátorból, illetve egy oxidációs katalizátorból áll.

Az AECC Bécsben bemutatott demonstrátora

Az AECC Bécsben bemutatott demonstrátora | Fotó: AECC

Drasztikus kibocsátáscsökkenés

A német IAV autóipari mérnöki vállalat által végzett tesztek során kiderült, hogy a módosításokkal a hideg indításkor keletkező gáznemű emissziók jelentősen csökkentek. A 3-10 milligramm/kilométeres érték jóval alacsonyabb volt az Euro 6 norma 60 milligramm/kilométeres értékhatáránál.

Még az első teljes kilométer megtétele előtt az emisszió a zéró érték közelébe süllyedt, és a tesztelési viszonyoktól függetlenül ott is maradt. Hasonlóan alacsony kibocsátást mértek például az ammónia és a szilárd részecskék esetében is.

Az AECC szerint az eredmények azt mutatják, hogy lehetséges kibocsátásmentessé alakítani a belső égésű erőforrásokat – írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink