Trend Bizonyított az Audi műanyagszűrője

Bizonyított az Audi műanyagszűrője

autopro.hu/V.M. | 2022.03.28 04:17

Bizonyított az Audi műanyagszűrője

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány és a Berlini Műszaki Egyetem közösen dolgozik egy olyan megoldáson, ami megakadályozza a mikroműanyagok csatornákba és természetes vizekbe kerülését. A szűrő az eddigi laboratóriumi és fizikai teszteken is jól teljesített.

Hirdetés

Csak Németországban évente 110 ezer tonna, út- és abroncskopásból származó mikroműanyag képződik az utcákon, ahonnan az esővizet elvezető csatornákon keresztül a talajba és a vizekbe – végül pedig az óceánokba kerülnek.

A környezetvédelmi megoldásokat fejlesztő Audi Környezetvédelmi Alapítvány, Berlini Műszaki Egyetemmel közös Urbanfilter projektjének célja, hogy minél kevesebb kerüljön a környezetbe az egyes kutatások szerint az élővilágra káros mikroműanyagokból. Az új szűrőkoncepció az esővizet elvezető csatornák lefolyóiba építhető be a helyi viszonyoknak megfelelő kivitelben. A 2020 óta fejlesztés alatt álló szűrő a keletkezési helyhez közel, még azelőtt felfogja a részecskéket és más hulladékokat, hogy azok a csatornába kerülnének az esővízzel együtt.

Biztató eredmények

A berlini egyetemen végzett tesztek szerint a szűrő nagyon hatékonyan működik. Anélkül, hogy eltömődött volna, a szűrő sikeresen fogott fel például cigarettaszűrőt, mikroműanyagokat, cukorka csomagolópapírját, illetve kávépohár-tetőt.

Körülbelül egy hónapja már, a szűrőt valós körülmények között is tesztelik egy forgalmas berlini útba építve. Itt, a februári heves esőzések során a szerkezet ellenállósága is bebizonyosodott. A szűrő egészen az év végéig a helyén fog maradni, lehetővé téve a kutatóknak, hogy több évszakban is megvizsgálják hatékonyságát. Ezenkívül már folynak az egyeztetések arról, hogy a szűrőt az ADAC berlini vezetésbiztonsági központjában is teszteljék.

Moduláris felépítés

A szűrő maximum három modulra tagozódnak. A felső a speciális kialakítású vízelvezető, ami közvetlenül a csatornanyílás alatt van. Egyel alatta, már magában a csatornában található egy szűrő a nagyobb méretű szilárd anyagok felfogására, míg legalul helyezkedik el a mikroműanyagok kiszűrésére szolgáló modul, ami mágnest is tartalmazhat. A koncepció összesen kilenc modulból áll, melyeket a helyi igények szerint lehet kombinálni

Az Urbanfilter néhány lehetséges kialakítása

Az Urbanfilter néhány lehetséges kialakítása | Fotó: Audi Newsroom

A rendszer már teljesítette azokat a teszteket, melyek során 20-1000 mikron méretű részecskéket kellett felfognia gyenge és közepes esőzés mellett. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy javítsák a teljesítményét heves esőzésben.

Szerephez juthat a konnektivitás

A kutatók azt szeretnék elérni, hogy az Urbanfilter képes legyen egy évig bármiféle karbantartás nélkül ellátni feladatát. A tisztítási rend meghatározásában sok különféle információ használható fel. Ilyen például a forgalom mértéke, hogy mennyire fás a terület, szoktak-e gyakran kutyát sétáltatni ott, illetve az időjáráselőrejelzés. Az információk együttes használata lehetővé teheti majd annak meghatározását, hogy mikor lenne ideális kiüríteni az egyes szűrőket, ez pedig azt jelenti, hogy a szűrők karbantartásában az intelligens konnektivitási megoldások is szerepet kaphatnak majd.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink