Trend Bivalyerős processzorokkal készül a CES-re az Nvidia

Bivalyerős processzorokkal készül a CES-re az Nvidia

autopro.hu/Sz.K. | 2018.01.09 11:24

Bivalyerős processzorokkal készül a CES-re az Nvidia

A CES sajtókonferenciáján Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója elmondta, a chipgyártó első, önvezető járművekhez tervezett processzora három hónapon belül tesztelésre kész lesz. A fejlesztés jelzi a masszív adatfeldolgozási képesség egyre közelgő szériaérettségét, ezen keresztül pedig lehetővé teszi az Nvidiának, hogy az autón belül variálja szoftverkínálatát.

Hirdetés

Az Nvidia 2016 szeptemberében mutatta be Xavier processzorát, bejelentve, hogy kapacitása 30 tera művelet másodpercenként, így a hardver szuperszámítógépként funkcionálhat az autonóm vezetéshez. Azóta a chipgyártó több mint 320-ra növelte autóipari partnereinek számát, továbbá bemutatta a Pegasust, ötös szintű önvezető platformját, melynek nincs szüksége emberi felügyeletre, és két Xavier processzor működteti.

– Ez a legnagyobb mérnöki erőfeszítés az Nvidiánál egy projektnél, mondta Danny Shapiro, a vállalat egyik vezetője. – Kétezer mérnökünk dolgozott rajta, és kétmilliárd dollárt fektettünk a kutatás-fejlesztésre.

Huang két további platformot is bejelentett az önvezető csomagjához, amik a Xavieren futnak: egy mesterséges intelligencia asszisztenst és egy kibővített valóságot.

Az Nvidia okos asszisztense, a Drive IX szenzorokat fog használni az autón kívül és belül, hogy felismerje, és reagáljon az utasok szükségleteire; például ha a sofőr csomagokkal teli kézzel közeledik az autóhoz, a Drive IX kinyitja majd a csomagtartót, vagy ha koncentrációját veszíti, az asszisztens figyelmezteti, hogy újra éber legyen.

Shapiro szerint a Drive IX függetlenül működik az olyan virtuális asszisztensektől, mint az Amazon Alexa vagy a Microsoft Cortana, amiknek felhőkapcsolatra van szüksége, hogy a legtöbb funkcióját elláthassa a járművön belül. A Drive IX az ilyen technológiákat kiegészíthetné úgy, hogy segíti a sofőrt.

Xavier továbbá képes lesz arra is, hogy futtassa a Drive AR-t, egy kiterjesztett valóság platformot, ami grafikákat, navigációt és egyéb értesítéseket is meg tud jeleníteni.

Talán épp ezért alakul már a leendő ügyfélkör is, a Volkswagen már beleegyezett, hogy ezt a platformot használja a 2022-ben megjelenő I.D. Buzz mikrobuszában is.

Huang azt is bejelentette, hogy az Nvidia az Uberrel dolgozik együtt annak önvezető prototípusain is, mióta az autómegosztó vállalat elkezdte Volvo XC90 SUV-jaiból álló flottájának és árufuvarozó kamionjainak tesztelését. Az Uber szóvivője elmondta, a vállalat a chipgyártó GPU-ját használja, de nem esett szó a Pegasus platformról.

Az Nvidia további partnerei közé tartozik az Aurora önvezető startup, melyet Chris Urmson, korábbi Google igazgató vezet, továbbá a Baidu és a ZF.

Kiemelt Partnereink