Trend Betörnek a piacra a hidrogénes belső égésű motorok

Betörnek a piacra a hidrogénes belső égésű motorok

autopro.hu/D.Á. | 2023.12.17 12:21

Betörnek a piacra a hidrogénes belső égésű motorok

Fotó: Pixabay

Az elmúlt három hónapban legalább négy fontos bejelentés látott napvilágot a hidrogénnel hajtott belső égésű motorok fejlesztésének vagy éles körülmények közötti tesztelésének elindításáról. Ahogy az OEM-ek felgyorsítják termékpalettájuk dekarbonziációját, a motorgyártók új alternatíva felmutatásába fektetnek.

Hirdetés

Jim Nebergall, a Cummins hidrogénes motorjaiért felelős vezetője elmondta, a hidrogénnel hajtott belső égésű motorok feltörekvőben vannak, mint a nehéz munkagépek hajtásának emissziómentes alternatívái, miközben megtartják a dízelmotorokra jellemző energiasűrűséget és használhatóságot. A Cummins a Terex Advance Mixer és az Edge Materials vállalatokkal, valamint a hidrogéngyártó PCC Hydrogennel is összefogott.

A Cummins X15H a Terex egy építkezéseken kritikus infrastruktúrát érintő projektekben tevékenykedő betonkeverőjében fog tesztjelleggel működni. David Grabner, a Terex Advance Mixer ügyvezető igazgatója elmondta, a betonkeverők emissziómentesítése nehéz feladat a nagy energiaigényük és a hosszú üzemidők miatt. A motorgyártók szerint ilyen és ehhez hasonló, nehézgépeket igénylő feladatok során tudja a hidrogénnel hajtott belső égésű motor lekörözni a többi kibocsátásmentes alternatívát, például az akkumulátoros elektromos vagy a hidrogén üzemanyagcellás hajtást.

A Caterpillar hamarosan megkezdi a munkát

Novemberben a Caterpillar a CONEXPO 2023 kiállításon bejelentett egy hároméves demonstrációs projektet, amely egy Cat C13D motor platformjára épülő, hidrogén-hibrid hajtásláncot fog tesztelni. A részben az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma által finanszírozott projekt a tervek szerint megmutatja majd, hogyan tudják a legújabb vezérlőrendszerek, elektromos-hibrid komponensek segíteni a hidrogénhajtású motorokat elérni vagy meghaladni a hagyományos dízelmotorok teljesítményét és hatékonyságát.

A C13D motor jelenleg is képes megújuló, folyékony üzemanyagok, például hidrogénezett növényi olaj (HVO) és B100-as biodízel elégetésére. A hidrogén-hibrid hajtáslánc fejlesztése 2024 első negyedévében kezdődik, és a Caterpillar Chillicothe (Illinois) és San Antonio (Texas) városokban található létesítményeiben zajlik majd. Steve Ferguson, a Caterpillar ipari hajtásokért felelős alelnöke elmondta, minden közúton kívüli felhasználás egyedi munkaciklusokkal, élettartammal, teljesítménnyel kapcsolatos igényekkel jár, és ez a komplexitás hajtja az erőforrások széles palettájának fejlesztését.

Kézzel fogható eredmények a JCB-től

A JCB is bemutatta hidrogénnel üzemelő, 448 ABH2 névre hallgató belső égésű a CONEXPO-n. A vállalat már egy ideje mozog a hidrogénhajtások és mezőgazdasági gépek terén, nemrég azonban egy Mercedes Sprinter kisteherautót is felszereltek hidrogénes belső égésű motorral, ráadásul mindössze két hét alatt. A JCB elnöke, Anthony Bamford szerint cége azért építette át a járművet, hogy demonstrálja, milyen egyszerű is egy ilyen művelet, és hogy nem csak a mezőgazdasági gépeket hajthat a hidrogén. Hozzátette, a furgonok átépítése nem a JCB dolga lesz, de érdemes volt megmutatni, hogy más is tudja hatékonyan hajtani a járműveket, mint az akkumulátoros elektromos hajtáslánc. A JCB máig 70 hidrogénes motort készített.

Az Agritechnica 2023 expón, novemberben a Kohler Engines lerántotta a leplet az új, közvetlen befecskendezéses hidrogénes motorjáról (KDH), amely a KDI 2504 TCR dízelmotoron alapszik. A közúton kívül használatos, négyhengeres KDH motor állítólag megtartja a hagyományos dízelmotor beépítési pozícióját, méreteit és teljesítménymutatóit a gépekben. A maximális teljesítmény 55,4 kilowatt 2600-as fordulaton, a maximális forgatónyomaték 315 newtonméter 1500-as fordulaton. A Kohler megjegyezte, a hidrogén égése tisztább, mint a gázolajé, amikor pedig kipufogógáz-utánkezelő rendszerrel látják el, a hidrogénes motor „extrém alacsony” értékeket kapunk, így szinte emissziómentes a működés a legtöbb hivatalos szerv szerint. Az SAE International szerint a hidrogénes hajtás témája egyre felkapottabb lesz.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink