Trend Bemutatták az MAN új kamerarendszerét

Bemutatták az MAN új kamerarendszerét

autopro.hu/V.M. | 2021.08.26 07:22

Bemutatták az MAN új kamerarendszerét

Az OptiView rendszerrel felszerelt MAN GTX a vándorbemutatón | Fotó: MAN Truck & Bus SE Press Newsroom

A német MAN Truck & Bus nemrég a több európai országon átívelő TruckLife vándorbemutatón adott lehetőséget a kontinens kamionsofőrjeinek a vállalat közlekedésbiztonsági fejlesztéseinek kipróbálására. A rendezvénysorozat középpontjában a tradicionális visszapillantókat helyettesítő OptiView kamerarendszer volt.

Hirdetés

A közlekedésbiztonságra figyelmet ráirányító TruckLife vándorbemutató augusztus 3-án, München közelében indult. Az útmenti pihenőkben megtartott rendezvénysorozat ezután augusztus 24-vel bezárólag olaszországi, lengyel, belgiumi, spanyol és franciaországi helyszíneken folytatódott.

A TruckLife fő attrakciója egy meghívottak és teherautósofőrök által elvégezhető kihívás volt, mely során egy legújabb vezetéstámogató rendszerekkel ellátott új MAN GTX-et vezethettek végig hátramenetben egy akadálypályán. A kihívás teljesítésében az OptiView kamerarendszerre támaszkodhattak.

Jobb láthatóság, kevesebb baleset

Az MAN teherautók új generációjához 2021 októberétől rendelhető kamerarendszer kiváltja a tradicionális nagyméretű homloktükröt és oldalsó visszapillantó tükröket. Az OptiView kamerái radikálisan csökkentik annak az esélyét, hogy a teherautó vezetője ne vegyen észre más közlekedőt, azáltal, hogy az oldalsó kamerák képei a holtteret is lefedik.

Fotó: MAN

Az ajtók felett elhelyezett oldalsó kamerák képét egy-egy HD felbontású, jobb- és baloldali A-oszlopokon elhelyezett kijelzőn láthatja a vezető. A kamerák képe a vezetési szituáció, pontosabban a menetirány, a sebesség, valamint a kormányfordítási szög függvényében változik, mindig az éppen legoptimálisabb látómezőt biztosítva a jármű vezetőjének, aki az ajtón elhelyezett kezelőszervekkel saját maga is módosíthatja a megjelenített képeket.

A rendszer kombinálva van az MAN kanyarodásasszisztensével. Kanyarodáskor a vezető láthatja, hogy mi van a holttérben, ezenfelül pedig radarjelek alapján az asszisztens figyelmeztető jelzést ad, ha kanyarodáskor valamit vagy valakit elsodorhat a jármű.

Egy további előnye az opcionális OptiView-nak, hogy éjszaka anélkül teszi lehetővé a teherautó körül zajló események felmérését, hogy a sofőrnek ki kellene szállnia vagy a függönyt el kellene húznia. Ezáltal a vezető nagyobb védettséget élvez, és a kabinja biztonságából értesítheti a rendőrséget incidens észlelésekor.

A Mercedes nyomdokaiban

Visszapillantókat helyettesítő kamerarendszert először a Mercedes-Benz kezdett kínálni teherautókhoz. A vállalat MirrorCam nevű fejlesztése 2019 óta érhető el az Actros és Arocs modellekhez. Az MAN megoldásához sok tekintetben hasonlító rendszer tulajdonságairól és működéséről az autopro.hu egy korábbi cikkében olvashatnak részletesebben.

Kiemelt Partnereink