Trend Belép az önvezető teherautók fejlesztésébe a Continental

Belép az önvezető teherautók fejlesztésébe a Continental

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.05.01 12:21

Belép az önvezető teherautók fejlesztésébe a Continental

Fotó: Continental Press Releases

A német Continental és az amerikai Aurora Innovation technológiai vállalatok partnerséget kötöttek az Aurora Driver integrált hardver- és szoftverrendszer első kereskedelmileg skálázható változatának kifejlesztése érdekében. A két szervezet közösen tervezi, fejleszti, és működteti az új autonóm rendszert a teherautók gyártói és alkalmazói számára.

Hirdetés

A Continental a biztonságos és megbízható autóipari rendszerfejlesztésben szerzett több évtizedes tapasztalatát az Aurora Driver iparosításába, a hardverkészlet és egy új tartalékrendszer kivitelezésébe fekteti. A tartalékrendszer az elsődleges autonóm rendszer meghibásodása esetén lehetővé teszi, hogy a vezető nélküli tehergépkocsi ellássa a vezetési feladatot, amíg biztonságos helyzetbe nem kerül. Ezenkívül a Continental felel az Aurora Driverhez szállított autonóm hardverkészletének teljes életciklusáért is.

Az Aurora Driver gyártása várhatóan 2027-ben kezdődik. Az Aurora Driver előfizetéses teherautó-szolgáltatása, az Aurora Horizon 2024-ben kerül piacra. A rendszer elsőként az Egyesült Államokban lesz elérhető a fuvarozók számára, hogy a későbbiekben a költségek csökkenésével szélesebb körben is hozzáférhetővé válhasson.

A döntő lépés

Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója úgy nyilatkozott a vállalat sajtóközleményében, hogy a Continental vezető technológiai szakértelmével felelősséget vállal az autonóm vezetőrendszer-készletek fejlesztéséért, és az Aurora autonóm tartalékrendszer megvalósításáért. Hozzátette: a kompetenciák ötvözése megalkotja az első kereskedelmileg skálázható autonómteherautó-rendszert, ami „döntő lépés az autonóm mobilitás felé."

Chris Urmson, az Aurora társalapítója és vezérigazgatója szerint az autonóm járművek drámaian alakítják majd át a modern közlekedést biztonságosabbá és hatékonyabbá téve azt, fellendítve ezzel együtt a személy- és áruszállítást is.

Fokozott biztonság, gyorsabb szállítás

Tekintettel a globális ellátási lánc folyamatos leterheltségére, az autonóm teherszállítási rendszerek kielégítenék a növekvő keresletet világszerte. Az autonóm teherautók éjjel-nappal mozoghatnak, ami lehetővé tenné például a Berlinből Madridba küldött rakomány 24 órán belüli leszállítását. Ennek eredményeképp az üzemanyag-fogyasztás mintegy tíz százalékkal csökkenne, míg a szállítási idő akár harmadára is lerövidülhet.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente több mint 1,35 millióan halnak meg a közutakon, ami a Continental szerint jól mutatja, hogy az autonóm járművekben mekkora potenciál is rejlik az utak biztonságosabbá tétele által.

Szolgáltatásként kínálják az önvezetést

A Continental széles spektrumú autóipari termékportfóliójával (érzékelőkkel, automatizált vezetésvezérlő egységekkel, nagy teljesítményű számítógépekkel, telematikai egységekkel), valamint a tartalékrendszerrel járul hozzá az autonóm vezetési rendszer fejlesztéséhez. A Continental a hardverkomponenseket modulokba integrálja, amelyeket az Aurora járműgyártó partnereihez szállít.

A Continental és az Aurora hardver mint szolgáltatás alapon kínálják majd önvezetési megoldásaikat az Aurora Horizon platformon keresztül, a megtett kilométerek alapján szabott díjazás ellenében.

A Continental által szállított hardveres elemeket többek között a vállalat texasi New Braunfels-ben épült új üzemében fogják gyártani.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink