Trend Baleset miatt vonnak ki robotaxikat a forgalomból

Baleset miatt vonnak ki robotaxikat a forgalomból

autopro.hu/V.M. | 2023.08.21 11:18

Baleset miatt vonnak ki robotaxikat a forgalomból

Fotó: Cruise

Kalifornia állam egy nemrég történt balesetet követően arra szólította a Cruise önvezető autós céget, hogy vonja ki a forgalomból a San Franciscóban üzemelő robotaxik felét, egyúttal közölte, hogy vizsgálatot indított a cég járműveivel kapcsolatos „aggasztó incidensek” miatt.

Hirdetés

Nemrég a General Motors-hoz tartozó Cruise egyik önvezető autója San Franciscóban összeütközött egy tűzoltóautóval. A vállalat közleménye szerint a járműve „behajtott a kereszteződésbe a lámpa zöld jelzésére, majd összeütközött egy vészhelyzeti járművel, ami úgy tűnik, hogy egy baleset helyszínére tartott.”

Az incidenst követően a Kaliforniai Gépjárműügyi Hatóság vizsgálatot indított, és arra szólította a Cruise-t, hogy aktív járműállományát 50 százalékkal csökkentse a vizsgálatok végeztéig, illetve a biztonságot javító intézkedések elvégzéséig. A hatóság közleményében hozzátette, hogy a cég beleegyezett a járművek forgalomból kivonásába.

Hiába voltak jól láthatók a tűzoltók

A San Francisco-i rendőrség az előzetes vizsgálat alapján azt jelentette, hogy a tűzoltó autó a baleset idején a megkülönböztető jelzéseit használva, vagyis bekapcsolt villogóval és szirénával közlekedett. A Cruise szerint autója ugyan felismerte, hogy összeütközhet a tűzoltók járművével, amit követően elkezdett fékezni, azonban „végül képtelen volt elkerülni az ütközést.”

A balesetben megsérült a Cruise autójának utasa, akit nem életet veszélyeztető sérülésekkel szállítottak kórházba – számolt be a Reuters.

A balesetre röviddel azután került sor, hogy Kalifornia engedélyezte a Waymo és a Cruise számára, hogy napi 24 órában nyújtsanak San Francisco teljes területén fizetős robotaxi szolgáltatást. Korábban a kettő cég csak időben és térben korlátozott módon üzemeltethette önvezető autóit a városban.

A mostani esetet követően David Chiu San Francisco-i ügyész azt kérte, hogy függesszék fel a sokak által kritizált határozatot, hozzátéve, hogy: „Láthattuk, hogy ez a technológia még nem áll készen, és az önvezető autók gyenge teljesítménye akadályozta a segélynyújtókat az életmentő tevékenységükben.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink