Trend Az Octavia a legzöldebb európai négykerekű

Az Octavia a legzöldebb európai négykerekű

autopro.hu | 2015.08.25 06:48

Az Octavia a legzöldebb európai négykerekű

Az ADAC EcoTest mérése szerint a 10 leginkább környezetbarát autó közül 6 földgáz-hajtású, a tabellát a Skoda Octavia 1,4 TSI G-TEC vezeti.

A német autóklub (ADAC) néhány évvel ezelőtt létrehozta az EcoTest tabellát, amelynek értékelési rendszerében az általuk mért szennyezőanyag-kibocsátás és a CO2-kibocsátás szerepel a pontozás alapjaként.

A 2012 óta alkalmazott vizsgálati és értékelési módszer alapjául a valós viszonyokhoz jobban alkalmazkodó „útvonal” érdekében nem csak a jelenlegi európai mérési ciklust, az NEDC-t, hanem a jövőben előírássá váló „világciklust”, valamint autópálya-használatot is figyelembe vesznek. Ez alapján egy autó különösen környezetbarát és 5 csillagos értékelést kap, ha legalább 90 pontot elér (17 ilyen modell kapható Európában, a sort a Toyota Prius zárja).

A károsanyag-kibocsátás értékelésekor az elektromos autók a zéró közvetlen emisszióra tekintettel maximális 50 pontot kapnak, a CO2-kibocsátás terén azonban már figyelembe veszik az árammix érvényes erőművi kibocsátási értékét. Így a valós energiafogyasztás reális összehasonlításával pontoznak az ADAC szakemberei, figyelembe véve az autó tömegét is.

Az EcoTest eredményeként a tíz legtisztább jármű élén 105 ponttal a Skoda Octavia földgázhajtású változata szerepel. A mért fogyasztás ennél az autónál 3,7 kilogramm földgáz 100 kilométerenként, ami a környezetbarát jelleg mellett alig utolérhetően alacsony üzemanyagköltséget – Magyarországon átlagosan 14 Ft/km, Európában átlagosan 11,5 Ft/km – is eredményez. A dobogó második helyén szereplő, 101 pontos autó a földgázhajtású Mercedes-Benz E200 NGV, azonos ponttal áll mellette a Volkswagen e-up! tisztán elektromos kisautója.

A környezetbarát autók képzeletbeli dobogójának harmadik fokán 100 pontot elérve a VW Golf és az Audi A3 földgázhajtású változatai állnak. Ezek az azonos motorral szerelt típusok 98 és 99 gramm CO2-t juttatnak a levegőbe kilométerenként, vagyóis kevesebbet, mint a negyedik helyezett elektromos hajtású VW e-Golf, mely 102 grammos kibocsátásával szintén határozottan környezetkímélő. A negyedik helyen 99 ponttal osztozik a Seat Leon 1,4 TGI, a Seat sikeres földgázhajtású kivitele.

Számos fronton éllovas Európában a cseh modell

98 ponttal az ötödik két kisautó a sorban a Skoda Citigo G-TEC – a VW e-up! földgázos változata –, valamint a BMW i3 tisztán elektromos hajtású változata. Az első tíz modell közé még 96 ponttal a Nissan Leaf tudott beférkőzni.

Kiemelt Partnereink