Trend Az európai e-autók negyede kínai lesz

Az európai e-autók negyede kínai lesz

autopro.hu/P.B. | 2023.09.20 08:18

Az európai e-autók negyede kínai lesz

Fotó: SAIC Motor

A Chemnitzi Műszaki Egyetem szakértői arra számítanak, hogy jelentősen növekedni fog Európában a kínai autók importja. Az elektromos járművek körében még inkább látható lesz a kínai térhódítás, a szegmensben várhatóan 2025-re az új regisztrációk több mint 25 százalékát teszik majd ki a kínai autók.

Hirdetés

A Chemnitzi Műszaki Egyetem autóipari szakértői arra számítanak, hogy Európában jelentősen megnő a Kínából érkező autóimport - idén körülbelül 600 ezer kínai járműre számítanak az európai piacon, 2025-ben pedig 1,1 millióra nőhet ez a szám – véli Werner Olle professzor. Ez azt jelentené, hogy ötről 7,5 százalékra nőne az új regisztrációk körében a kínai autók aránya.

Különösen az elektromos autók esetében lehet látványos a kínaiak terjeszkedése. „Mivel a Kínából importált járművek nagyrészt akkumulátoros elektromos járművek, a részesedés ebben a piaci szegmensben lényegesen magasabb” – mondta Olle.

2023-ban várhatóan minden ötödik, 2025-ben már minden negyedik Európában forgalomba helyezett elektromos autó lesz kínai gyártmány.

Egyre versenyképesebbek

A több ezer eurós költségelőny mellett a kínai gyártók járművei már műszakilag is „abszolút versenyképesek” a szakértők szerint – ez különösen igaz az akkumulátorgyártásra. A nemzetközi versenyben Kína nemcsak az akkumulátorok nyersanyagai és ára terén élvez hatalmas előnyöket az elektromos autók esetében. A kínai piac mérete azt is lehetővé teszi a gyártók számára, hogy nagy mennyiségben termeljenek, és ezzel költségelőnyöket érjenek el.

Többek között a magas energiaköltségeket, a sok szabályozást és az adókedvezmények idő előtti eltörlése viszont hátráltatja Európát – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink