Trend Az autóipar jövőjét mozdíthatja elő ez a két új chip

Az autóipar jövőjét mozdíthatja elő ez a két új chip

autopro.hu/Sz.K. | 2024.01.14 08:20

Az autóipar jövőjét mozdíthatja elő ez a két új chip

Fotó: Bosch

A Las Vegas-i CES szakkiállításon két új félvezetőt mutatott be az AMD. A chipgyártó ezzel a két termékkel - a Versal AI Edge XA-val és a Ryzen Embedded V2000A-val – tovább bővíti az autóipari jelenlétét.

Az AMD leírása szerint a CES-en bemutatott félvezetők fejlett MI-motorral rendelkeznek, amely lehetővé teszi az eszközök további optimalizálását a következő generációs fejlett autóipari rendszerekhez és alkalmazásokhoz: például a különböző kamerákhoz, a szenzorokhoz vagy az automatizált parkoláshoz, valamint az autonóm funkciókhoz. A hét nanométeres processzorra építve a gyártó az autóipari szabványoknak megfelelő, továbbfejlesztett biztonságot is ígér.

A termékcsalád első eszközei az idei év első felében jelennek meg, a további megjelenéseket szintén 2024 folyamán tervezik.

Az új, fejlett járművekben egyre több chip található, ezért az AMD úgy véli, hogy egy gyorsan bővülő piacot céloz meg. „A jövőben az autógyártók az autonóm járműalkalmazásokat a márkaidentitásuk alakítására fogják felhasználni” - mondta James Hodgson, az ABI Research kutatási igazgatója. Mivel ezek az alkalmazások nagymértékben támaszkodnak a mesterséges intelligenciára, az autógyártóknak olyan számítási platformokra van szükségük, amelyek nagy teljesítményű és hatékony MI-számítást biztosítanak.

Az évente szállított nagymértékben automatizált járművek száma 2024 és 2030 között 41 százalékkal fog növekedni, ami egészséges növekedési lehetőséget jelez a nagy teljesítményű és hatékony MI-számítással rendelkező félvezetők beszállítói számára. Az új chipek az AMD által a rivális Xilinx 2022-es, 60 milliárd dolláros felvásárlásának részeként megszerzett technológiára épülnek.

Az új Ryzen termékcsalád képes az autós szórakoztatásra

Eközben a Ryzen Embedded V2000A sorozatú processzoroknak az AMD szerint a jármű infotainment rendszereiben lehet szerepe. Az AMD állítása szerint a chip az első olyan x86-os, járműipari minősítésű processzorcsalád, amely a járművek számára ugyanazt a PC-szerű élményt nyújtja, amit a fogyasztók az otthoni szórakoztatástól elvárnak.

„Az AMD bővülő és rendkívül széles autóipari portfóliója komoly lehetőséget kínál e nagy növekedési potenciállal rendelkező piac kiszolgálására, miközben a Xilinx közel két évvel ezelőtti felvásárlása óta egyesített autóipari csapataink óriási együttműködést is hangsúlyozza” - mondta Salil Raje, az AMD adaptív és beágyazott számítástechnikai csoportjának vezető alelnöke és vezérigazgatója.

„Ahogy a 2024-es Consumer Electronics Show-ra tekintünk, izgatottan várjuk, hogy bemutathassuk az ökoszisztéma-partnereinkkel együttműködve elért eredményeinket, amelyek az autóipar jövőjét fogják előremozdítani” – írja a Techmonitor.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink