Trend Az alumínium ajtók tehetik könnyebbé a jövő autóit

Az alumínium ajtók tehetik könnyebbé a jövő autóit

autopro.hu/V.M. | 2021.07.14 08:21

Az alumínium ajtók tehetik könnyebbé a jövő autóit

Fotó: Ford Media Center

Az alumínium autóipari alkalmazását segítő technológiák fejlesztésében szerepet vállaló nonprofit Alumobility egy új kutatása során arra jutott, hogy az acélt alumíniummal helyettesítve, az új technológiáknak hála ma már akár közel 50 százalékkal könnyebb autóajtók készíthetőek, ami jelentős súlycsökkentési potenciált tartogat az autógyártóknak.

Hirdetés

A zürichi székhelyű, autóipari acél alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalatok által alapított Alumobility demonstrációja során egy meg nem nevezett C-szegmensbeli SUV acél ajtaját alumíniumból készítették el.

Az eredmények szerint az új dizájn teljesítette vagy akár felül is múlta a biztonsági követelményeket és a vásárlók elvárásait, miközben 45 százalékkal volt könnyebb, mint az eredeti, acélból készült ajtó. A szervezet szerint más, nem SUV karosszériatípusok esetében is hasonló eredmények érhetőek el.

„A legutóbbi kutatás egyértelműen megmutatja, hogy az alumínium ajtók következő generációja az autógyártóknak olyan megfizethető, kis tömegű megoldásokkal szolgálhat, amiket a körkörös gazdaság igényei szerint építettek” – mondta Mark White, az Alumobility ügyvezető igazgatója.

Ma már nem a drága autók kiváltsága

Bár kezdetben csak a prémium kategóriás járművekben voltak megtalálhatóak, ma már évente több millió alumínium ajtót gyártanak évente, amiket főleg SUV-kba, pickupokba és elektromos autókba építenek be. Az alumínium konstrukciók főleg a konvencionális hajtású modellekben jutnak fontos szerephez, melyeknél a tömeg csökkentése által lejjebb szorítható a károsanyag-kibocsátás.

Az alumínium ajtók következő generációja még nagyobb értékkel szolgálhat az autógyártóknak az Alumobility szervezete szerint. Ezek az ajtók nagyobb szilárdságot ígérnek, miközben az innovatív rögzítési technikáknak hála kevesebb alkatrészből és olcsóbban készíthetőek el.

Kiemelt Partnereink