Trend Autonóm járművek fényalapú kommunikációját kutatja a Hella

Autonóm járművek fényalapú kommunikációját kutatja a Hella

autopro.hu/V.M. | 2021.08.03 09:22

Autonóm járművek fényalapú kommunikációját kutatja a Hella

Fotó: HELLA Press releases

Az autóipari világítási és elektronikai megoldásokat fejlesztő német Hella egy új, három év terjedelmű kutatási projektbe kezdett, aminek célja annak megértése, hogy az autonóm járművek hogyan kommunikálhatnak más úthasználókkal fényjelzéseket használva.

Hirdetés

A még 2021 áprilisában indult projektben, kettő egyetem, így például a Karlsruhei Műszaki Egyetem, illetve kettő-kettő kutatóintézet és partnervállalat is részt vesz.

Dr. Michael Kleinkes, a Hella világítástechnológiai fejlesztésekért felelős vezetője kifejtette: „Kommunikáció nélkül a mobilitás ma már nem elképzelhető többé. Mikor autók, járművek és gyalogosok találkoznak, az úthasználóknak kommunikálniuk kell például az úton áthaladáskor vagy nem egyértelmű elsőbbségi szituációkban.”

Kleinkes továbbá elmondta, hogy ennek a kommunikációnak akkor is működnie kell, ha az önvezető autók vezetői már megtehetik, hogy nem a vezetésre figyelnek. „A világítástechnológia prominens szerepet fog játszani ebben” – fűzte hozzá.

A következő években a kutatók olyan kérdésekre fognak választ keresni, hogy például egy autonóm autó hogyan használhat fényjelzéseket arra, hogy tudassa a gyalogossal, észlelte őt, és biztonságosan átkelhet az úton. Megoldással szolgálhat például a LED helyzetjelzők, illetve a karosszérián elhelyezett kijelzők használata.

Alapvető előfeltétel

Kleinkes elmagyarázta, hogy egy ilyen fényalapú kommunikációnak minden fényviszonyok között jól láthatónak, emellett könnyen érthetőnek kell lennie. Utóbbival kapcsolatban probléma, hogy még nem létezik uniformizált fényalapú kommunikáció, „ugyanakkor ez egy alapvető előfeltétel az autonóm vezetés megvalósításának.”

Jelenleg az észak-németországi Oldenburgban található városi tesztkörnyezetben tesztelik a különböző kommunikációs metódusokat. A projekt részeként azt is felmérik, hogy a vezető és más közlekedők cselekedeteit hogyan lehet előre jelezni kamerák és mesterséges intelligencia segítségével, valamint az így nyert információt hogyan lehet a kommunikációban hasznosítani.

Kiemelt Partnereink