Trend Ausztráliában tesztelik a NASA humanoid robotját

Ausztráliában tesztelik a NASA humanoid robotját

autopro.hu/M.M. | 2023.07.22 04:17

Ausztráliában tesztelik a NASA humanoid robotját

Fotó: NASA

Július 6-án szállították Nyugat-Ausztráliába a Valkyrie névre hallgató robotot, hogy egy ausztrál energetikai cég mérhesse fel a benne rejlő lehetőségeket. A tervek szerint a vállalat a személyzet nélküli offshore létesítményeinek a karbantartásához fogja felhasználni az amerikai tervezésű robotot, ezzel is növelve az alkalmazottaik, valamint a berendezéseik biztonságát.

Hirdetés

„Örömünkre szolgál, hogy elkezdhetjük a következő fejlesztési fázisát egy olyan fejlett robotikai rendszernek, amelynek esélye van rá, hogy megkönnyítse a földi életet, méghozzá azzal, hogy veszélyes körülmények között biztonságosabb működést biztosít” – mondta Shaun Azimi, a NASA houstoni űrközpontjában működő, robotokkal foglalkozó csapatának vezetője.

„Ezekkel a demonstrációkkal felmérhetjük, hogy jelenleg mennyire képesek arra a robotok, hogy kitolják az emberiség határait, illetve segítsék az embereket a kutatásban és a biztonságos munkavégzésben bármely körülmények között” – tette hozzá Azimi.

A NASA legutóbbi bejelentése alapján az ausztrál energetikai cég egy partnerszerződés keretein belül fog visszajelzést és adatokat szolgáltatni az amerikai űrkutatási szervnek, ami a robotikai technológiák fejlődésének gyorsulását várja a megszerzett tapasztalatoktól.

Mi is az a Valkyrie?

Röviden, a Valkyrie a NASA első kétlábú, humanoid robotja. A neve a skandináv mitológiából származik, és azt jelenti, hogy a „halottak kiválasztója”. A maga 1,8 méteres magasságával és 125 kilogrammos tömegével alkalmas arra, hogy létfontosságú feladatokat lásson el a Földön, és az űrben is.

A NASA elmondása szerint a Valkyrie földi tesztelése nagyban hozzá fog tudni járulni a jövőbeli előrelépésekhez a világűrben alkalmazható robotika terén.

Az ügynökség terveiben szerepel, hogy a Valkyrie-t a jövőben a Holdon az Artemis misszió keretein belül telepített bázisokon lehessen használni, akár akkor is, amikor az asztronauták éppen nincsenek jelen.

Fontos feladatok várnak a robotokra

2016 óta a NASA célja a távirányítási technológiák fejlesztése, valamint teljesen önállóan működő robotok létrehozása. Ennek oka a Mars és Föld közötti kommunikációt megnehezítő hatalmas távolság, ami miatt jelenleg akár 20 perc is lehet, amire egy Földről küldött üzenet eljut a vörös bolygóra, szinte megakadályozva azt, hogy „itthonról” legyenek ezek a robotok irányítva.

Az űrkutatási szervezet szerint abban játszhatnak kulcsszerepet az olyan fejlett robotok, mint például a Valkyrie, hogy ne az embereknek kelljen elvégezniük az életveszélyes munkákat vagy éppen az olyan egyszerű és monoton teendőket vehetik le az asztronauták vállairól, ami helyett utóbbiak sokkal magasabb szintű feladatokat hajthatnak végre, ilyen például a robotok karbantartása.

Az olyan távolról irányítható robotokkal, mint a Valkyrie az emberek képesek lehetnek önellátóan élni bárhol a Holdon, miközben távolról elvégzik a bázisuk számára az olyan fontos tevékenységeket, mint az infrastruktúra és a berendezések karbantartása és ellenőrzése.

Az Euronews beszámolója szerint a NASA houstoni, robotokkal foglalkozó csapata adta át a Valkyrie-t az ausztrál cégnek, amely az elkövetkező időben tesztelni fogja azt. A mérnöki csapat ezek után felkészítette a leendő felhasználókat a robot üzemeltetésére.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink