Trend Áradnak a milliárdok az üzemanyagcellás jövő felé

Áradnak a milliárdok az üzemanyagcellás jövő felé

autopro.hu/B.B. | 2016.04.21 06:37

Áradnak a milliárdok az üzemanyagcellás jövő felé

Újabb löketet kaphatnak a hidrogénes hajtással szerelt járművek, legalábbis Németországban: a kormányzat jelentős összeggel támogatja a technológiát kiszolgáló infrastruktúrát.

Hirdetés

Több vasat tart a tűzbe Németország, már ami a jövő mobilitását illeti: alig pár napja közölték német lapok, hogy a döntéshozók minden korábbinál közelebb kerültek az önvezetők autók előtt álló jogi akadályok leküzdéséhez, most pedig újabb innovatív lépésről szóló hírek láttak napvilágot: a politikusok és az autógyártók az üzemanyagcellás technológia szekerén löknének egy nagyot.

Az ország közlekedési minisztériuma az Automobilwoche értesülései szerint 2018-ig 161 millió eurót, vagyis 50 milliárd forint körüli osszeget szán a hidrogén-meghajtású járművek fejlesztésére és terjedésének elősegítésére. Alexander Dobrindt közlekedési miniszter szerint az üzemanyagcellás meghajtás kimagasló hatásfokkal működik, emiatt pedig az elektromos autók mellett a holnap mobilitásának fontos pillérét adhatja.

A Daimler kutatási igazgatója szintén méltatta a technológiát: Thomas Weber a nagy hatótávolságot és a rövid töltési időtartamot emelte ki, ugyanis ezen a két téren a hidrogénes járművek nem csak megelőzik az elektroautókat, de a gázolaj- és benzinüzeműekkel is felveszik a versenyt. Weber kiemelte, a Daimler a technológiát különösen városi buszokban alkalmazva látja működőképesnek.

Az elektromos infrastruktúrát is fejlesztik

Annak, hogy még nincsenek tele az utak csupán vizet kipöfögő autókkal, a gyenge infrastruktúra az egyik oka. Németországban 2023-ig 400 hidrogén-töltőállamost terveznek felhúzni, ezzel párhuzamosan pedig a „konkurens” elektromos meghajtás töltőhálózatát is bővítenék. Egy biztos: a németek nem akarnak lemaradni az alternatív meghajtások terjesztésének presztízskérdéssé vált versenyében.

A közlekedési miniszter az elektromobilitással kapcsolatban is komoly bejelentést tett: négy éven belül Németország-szerte 15 ezer elektromos töltőpontot alakítanának ki – összehasonlításképp: jelenleg 5800 helyszínen, főleg nagyvárosokban tölthetik árammal gépeiket az autósok. A politikusok azt is tervezik, hogy az elektroautókat vásárlók 5000 euró (1,5 millió forint) támogatást vehetnének igénybe.

Kiemelt Partnereink