Trend Antimikrobás anyagok védhetnek minket a jövő autóiban

Antimikrobás anyagok védhetnek minket a jövő autóiban

autopro.hu/V.M. | 2020.05.20 15:49

Antimikrobás anyagok védhetnek minket a jövő autóiban

Fotó: Ford Media Center

Az autókban a gyakran érintett felületek kiváló táptalajjal szolgálnak a fertőzések terjedéséhez. A fertőzésveszély még tovább nő, ha az utastér kis légterében huzamosabb ideig többen vannak, illetve ha a járművet egy nap több, nem egy háztartásban élő személy is használja. A probléma kezelésén már évek óta több vállalat is dolgozik fejlett légszűrőrendszerek vagy mikrobaölő anyagok fejlesztésével, a koronavírus-járvány pedig megdobhatja a keresletet az ilyen, főként az utóbbi megoldások iránt.

Hirdetés

A Tesla még évekkel ezelőtt fejlesztette ki a Model X SUV-jához az általa Biofegyver-védelmi Módnak (Bioweapon Defense Mode) nevezett üzemmódot, mely egy HEPA légszűrőt használva képes kiszűrni a baktériumok és vírusok nagy részét. A vállalat állítása szerint a rendszer hatékonysága több százszorosa egy átlagos légszűrőjének.

A Volvo Carst is birtokló kínai Geely elkezdte járműveit felszerelni az IAPS (G-Clean Intelligent Air Purification System) légszűrőrendszerével, mely szintúgy képes a baktériumok és vírusok utastéren kívül tartására. A cég közleménye szerint a koronavírus megjelenését követően kifejlesztett megoldás szűrőképessége megfelel egy N95 fokozatú légzőmaszkénak.

A következő lépés: az antimikrobás anyagok

A levegő szűrésénél a betegségek terjedésének akadályozásában egy fokkal hatékonyabb lehet az olyan anyagok, bevonatok használata a jármű belsejében, melyek antimikrobás jellemzőkkel bírnak. Ezek az anyagok, melyek fejlesztésén már több vállalat is dolgozik, károsítják a mikrobákat, végső soron megölik azokat. A szóban forgó anyagfajták a baktériumok, vírusok, sőt gombák ellen is hatásosak lehetnek.

A legtöbb ilyen technológia biocid, vagyis baktérium- és vírusölő tulajdonságú fémek használatán alapszik. Ilyen fémek például a réz, valamint az ezüst is, néhány természetes polimer pedig, mint a chitosan vagy a heparin szintén gátolhatják a megbetegedéshez vezető mikrobák szaporodását.

Antimikrobás anyagokkal a műanyag alkatrészeken kívül a szövetek is elláthatóak. A például ezüst-, réz-, titán-dioxid- vagy cink-oxid-alapú nanorészecskékkel kezelt szövetek hatékonynak bizonyultak a mikrobák elpusztításában.

A veszélyes mikrobák megölésére, esetleg a szaporodásuk gátlására továbbá a szövetek, illetve más felületek felszínének nanostruktúrákkal ellátása is alkalmas lehet.

Az alkalmazásra még várni kell

A Center for Automotive Research (CAR) kutatása szerint jelenleg több, anyagokat fejlesztő beszállító is kínál antimikrobás technológiákat, ám egyelőre egyik autógyártó sem használja azokat a sorozatban gyártott modellekben. Ugyanakkor a Ford vezérigazgatója, Jim Hackett nemrég közölte, hogy a vállalat autóiban a jövőben olyan anyagok lesznek, melyeken a vírusok nem tudnak megtelepedni. A Geely továbbá bejelentette, hogy a nagy teljesítményű légszűrőjük átmeneti megoldás, hosszú távon pedig antimikrobás anyagokat akarnak fejleszteni az olyan elemekhez, mint a gombok és fogantyúk.

Kiemelt Partnereink