Trend Átalakulhat az autók utastere a járvány hatására

Átalakulhat az autók utastere a járvány hatására

autopro.hu/P.B. | 2020.05.01 08:23

Átalakulhat az autók utastere a járvány hatására

Fotó: Pixabay

Újfajta biztonsági igények megjelenését hozhatja el a koronavírus, ez pedig várhatóan hatással lesz az autók utasterének tervezésére is. Ráadásul a tervezők azon kevés autóipari dolgozók közé tartoznak, akik a járvány ellenére is nagyjából zavartalanul végezhetik a dolgukat, így az új megoldásokon is folyamatosan dolgozhatnak.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy egy autó tervezésénél a biztonság az egyik elsődleges szempont. Ez vonatkozik az utastérre is, de nem csak azt jelenti, hogy az utasok legyenek védve az esetleges ütközések során. Egyes országokban, így például Mexikóban, Oroszországban és néhány dél-amerikai országban például kiemelt figyelmet fordítanak a fegyverekkel szembeni védelemre, de léteznek megoldások arra is, hogy az autó szinte láthatatlan maradjon a radarok számára.

Ugyanígy, a levegő szűrése iránti igény sem újkeletű, a Mercedes már 1989-ben alkalmazott pollenszűrőt az SL roadster tervezésekor, mára pedig már szinte alapelvárás az utastérbe jutó levegő valamilyen szűrése.

Nyugalom és biztonság az utastérben

Felix Kilbertus, a Rolls-Royce tervezői csapatának vezetője szerint a jövő autói a biztonságról fognak szólni, és ebben az utastérnek nagyobb szerepe lesz, mint valaha. Hozzátette, hogy az autók utasterében eddig is megcsináltak az emberek olyan dolgokat, amiket a saját kertjükben sem mernének, tehát már-már az intimszféra területéről van szó.

Gorden Wagener, a Daimler vezetőtervezője arról beszélt az Automotive News című lapnak, hogy a jövő tervezői számára a legnagyobb kihívás az egészségvédelem: arra keresik a megoldásokat, hogy a koronavírushoz hasonló betegségektől védve legyünk az autónk utasterében.

Izoláció az autóban

Emellett a járvány arra is felhívta a dizájnerek figyelmét, hogy fordítsanak több energiát a mentális biztonságra a tervezéskor. Az eddig alkalmazott megoldások közül ilyen például a minél kényelmesebb ülés, a nyugalmat árasztó zene vagy nagy tér, de idetartozik a szinte állandó Wi-Fi kapcsolat is, ami szintén növeli a biztonságérzetet.

A tervezők előtt álló kihívás annak a kivitelezése, hogy az autókban is megvalósítható legyen az egymástól való teljes elszeparálás a koronavírus-járványhoz hasonló helyzetekben akkor is, ha nem csak egy ember ül a járműben.

A Rolls-Royce-nál már dolgoznak a megoldáson, sőt, minden bizonnyal más gyártók is igyekeznek majd ebbe az irányba elmozdulni.

Kiemelt Partnereink