Trend A VW miatt épít új akkugyárat egy amerikai startup

A VW miatt épít új akkugyárat egy amerikai startup

autopro.hu/P.B. | 2021.12.03 09:20

A VW miatt épít új akkugyárat egy amerikai startup

A kép illusztráció. | Fotó: Ford Media Center

Az akkumulátorgyártással foglalkozó amerikai startup, a Novonix Ltd. bejelentette, hogy a közelmúltban megkezdte új gyárának építését építését Chattanoogában, Tennessee államban. Az üzem elektromos járművek akkumulátoraihoz gyárt majd alkatrészeket.

Hirdetés

A helyszínválasztás nem véletlen, a helyi médiának már nyilatkozott is Chris Burns, a Novonix vezérigazgatója arról, hogy a cég a Volkswagen számára gyárt majd anódokat – mint ismert, a Volkswagennek van egy gyára Chattanooga városában.

A startup szerint ahogy megkezdődik a gyárban a termelés 2022 második felében, úgy ez lesz az egyetlen olyan szintetikus grafitgyártó üzem az Egyesült Államokban, amely felső kategóriás akkumulátorcella-gyártó minősítéssel rendelkezik. A szintetikus grafit a mai lítium-ion akkumulátorok anódjának vagy negatív pólusának kulcsfontosságú anyaga.

Barnamezős beruházás

Az új gyár a Tennessee folyó partján, a General Electric korábbi üzemének helyén épül, pontosabban annak felújításával készül majd el. A Novonix szerint az üzem 290 alkalmazottat fog foglalkoztatni, miután befejeződik a 20 millió dolláros felújítás – ez valamivel több, mint amennyi embernek a GE adott munkát helyben.

A nyitását követő évben 10 ezer, az évtized közepéig pedig évi 40 ezer tonna szintetikus grafitos anódanyagot fognak előállítani a létesítményben – írja az Industry Week.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink