Trend A virtuális és a valós keverékével oktat a Nissan

A virtuális és a valós keverékével oktat a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2022.05.28 12:22

A virtuális és a valós keverékével oktat a Nissan

Fotó: Nissan Stories

A Nissan egyik japán üzemében a valós és a virtuális világok kombinálásával képzik az új munkatársakat. Az elektromosautó-gyártásban alkalmazott újszerű megoldás révén a Nissan képes volt radikális hatékonyságnövekedést elérni az oktatásban.

Hirdetés

A virtuális valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR) és a kevert valóság (MR) fogalmai bár hasonlóak és egymáshoz közel állnak, jelentésük nem ugyanaz.

A virtuális valóság egy headseten keresztül használóját egy virtuális világba helyezi. A technológiát alkalmazza többek között a videojáték-ipar és a turisztika.

A kiterjesztett valóság esetében a valós környezetet virtuális elemekkel egészítik ki azáltal, hogy utóbbiakat a felhasználó látómezőjébe vetítik. Egyaránt használható információk, illetve virtuális karakterek megjelenítésére. A technológia jelen van az ipari berendezések karbantartásában és navigációs rendszerekben is.

A kevert valóság a virtuális és a kiterjesztett valóság keveréke, ami sajátos módon szinkronizálja a virtuális és a valós világokat, lehetővé téve, hogy a felhasználó a kezeivel interakcióba lépjen virtuális tárgyakkal.

Intuitívabb és gyorsabb tanulás

A Nissan Tochigiban található üzemében nemrég az utóbbi technológiát vezették be, itt az elektromos hajtásmodulok összeszerelősorán minőségellenőrzést végző kollégák képzésére használják. A dolgozóknak egy 30 pontos ellenőrzést kell teljesíteniük. Erre a múltban oktatók segítségével, valamint útmutatók önálló tanulmányozásával készültek fel, ami sok időt igényelt. Pontosan ezért döntöttek a kevert valóság bevezetéséről.

Az MR-szemüveg viselője a fizikális hajtásmodulra vetítve feliratokat és képeket lát, ami a tanulási folyamatot intuitívabbá teszi. Továbbá a tanuló rámutathat arra a területre, amiről információt akar megjeleníteni, ezzel könnyedén ellenőrizve tudását. Mindemellett a szemüvegekkel lehetőség van a hajtásmodul 3D-s virtuális modelljén tanulásra is, arra az esetre, ha nem lenne elérhető egy valódi.

Az MR a haladásáról is tájékoztatja a tanulót (a képen olvasható szöveg: Helyes, lépjen tovább)

Az MR a haladásáról is tájékoztatja a tanulót (a képen olvasható szöveg: Helyes, lépjen tovább) | Fotó: Nissan Stories

A tanulási folyamat közben az MR-szemüveg felvételt készíthet, aminek megtekintésével az instruktor később ellenőrizheti haladását.

Az MR segítségével a tanulási időt a korábbi mindössze felére sikerült leszorítani, ezenkívül az instruktoroknak kevesebb időt kell az új kollégák tanítására fordítania.

Meleg fogadtatás, fényes jövő

Az MR bevezetésére több oka is volt a Nissannak. Az első az alacsony termékenységi rátából adódó munkaerőhiány, ami megköveteli a rendelkezésre álló munkáskezek minél célszerűbb hasznosítását. A második a dolgozók kényelmének és teljesítményének fokozása iránti vágy.

A technológiát jól fogadták a Nissan üzemében. „Az MR-t könnyű megérteni” – mondta el Matsumoto Daiki minőségellenőr a gyártó saját sajtócsapatának. „Ezért aztán nagyon jó érzés volt többet megtudnia arról, hogy hogyan is dolgozhatunk vele” – tette hozzá.

A Nissan jelenleg annak lehetőségeit keresi, hogy az MR-ra épülő képzési megoldást más üzemeiben is meghonosítsa.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink