Trend A vasút segíthet az e-autók töltésében

A vasút segíthet az e-autók töltésében

autopro.hu/P.B. | 2023.06.07 12:17

A vasút segíthet az e-autók töltésében

A kép illusztráció. | Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A Grazi Műszaki Egyetem RailCharge projektjének részeként olyan új megoldáson dolgoznak, amellyel a vasutat elektromos autók mobil töltőállomásaként használhatnák. Ehhez azonban szemléletváltásra is szükség lenne a hosszabb utazások során.

Hirdetés

A grazi projekt megvalósulásának egyik előfeltétele, hogy elektromos autókat rakjanak a vonatokra, hogy az autók a hosszabb utazások nagy részét ott tegyék meg. Az autók akkumulátorait szállítás közben a vasút saját elektromos hálózatán keresztül töltené. A célállomástól az autók ismét egyenként, teljesen feltöltött akkumulátorral folytatnák az utat. A Grazi Egyetem, vagyis a TU Graz szerint ennek a megoldásnak két előnye is lenne az e-mobilitás jelenlegi fejlesztéséhez képest.

Az egyik előny, hogy a hatótávolság növelése érdekében egyre nagyobb akkumulátorok beépítése helyett kisebb akkumulátorokat lehetne használni, ami jelentős javulást hozna mind a járművek ára, mind a környezet szempontjából. Ha a vasút elektromos hálózatát vagy egy vonat fékezési energiáját használnák fel az elektromos autók töltésére, az egyben tehermentesítené a közforgalmú hálózatot is.

Keresik az igazi terepet hozzá

A csapat jelenleg a Verkehrplus közlekedéstervező céggel közösen értékeli, hogy a RailCharge-nak mely alkalmazásokhoz lenne igazán értelme. Például az állomásra való utazás, valamint a be- és kirakodási idő miatt valószínűleg viszonylag csekély az érdeklődés egy 45 perces ingázó útvonal töltési funkcióval rendelkező vonattal való helyettesítésére. Azonban a hosszabb nyaralásokra, általában legalább háromórás vagy annál hosszabb utakra jobban kifizetődő lehet ez a megoldás, mint a mai lehetőségek. A RailCharge megvalósítása érdekében néhány műszaki megoldást már kidolgoztak vagy legalábbis megterveztek.

Az Easelink projektpartnerrel együttműködve olyan töltési megoldást fejlesztettek ki, amelyben az elektromos autó alján utólag felszerelhető csomagtartó ereszkedik le a vasúti kocsi padlóján lévő töltőplatformra. Az SSC Railtech-el együtt magát a kocsitervet is újragondolták – írja az electrive.com.

A projekt következő lépéseként a TU Graz a kidolgozott koncepciók valós világban való tesztelését tervezi: „jó lenne bebizonyítani, hogy ez a megoldás működik például egy Bécsből Drezdába vagy Lipcsébe vezető úton.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink