Trend A robotok bérlése elérhetőbbé teheti az automatizálást

A robotok bérlése elérhetőbbé teheti az automatizálást

autopro.hu/V.M. | 2020.05.30 16:22

A robotok bérlése elérhetőbbé teheti az automatizálást

Fotó: KUKA Blog

Legyen az ok a termelékenység növelése, a jobb termékek készítése vagy a munkaerőhiány, az iparban folyamatosan szükség van új technológiák alkalmazására, ami azonban gyakran drága, emellett jelentős ismeretbővítést követel meg. Az olyan megoldások azonban, mint a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) vagy a jelen írás témájául szolgáló robot mint szolgáltatás (RaaS) a nagy és a kisebb vállalatoknak is elérhetőbbé teszik az új technológiákat.

Hirdetés

Az RaaS (Robotics-as-a-Service) úgy biztosítja a robotok által nyújtott előnyöket, hogy közben elkerülhető az általában igen nagy összegű kezdő tőkebefektetések egy jelentős része, továbbá a szolgáltatás használói az aktuális igényeiknek megfelelően választhatják meg a bérlendő robotok számát és milyenségét. Ezenfelül a gépek integrálása gyorsabban elvégezhető, és a velük való munka is hamarabb megkezdhető.

Kisebb befektetés, nagyobb rugalmasság

Normál esetben a robotok gyártási folyamatokba illesztése jelentős tudást, illetve számítási kapacitás kiépítését követeli meg. Az RaaS esetében viszont a tudás rendelkezésre áll a gépeket szolgáltató cég munkatársainál, a számítási kapacitás biztosítása pedig felhőalapú rendszeren keresztül történik, így a robotokat alkalmazó vállalatnak csak azok telepítésével kell foglalkoznia, jelentős költségmegtakarítást eredményezve.

A robot mint szolgáltatás jóvoltából a robotállomány és annak összetétele az igények szerint változtatható, ebből következően a feleslegessé vált gépek nem kell, hogy foglalják a helyet, valamint fogyasszák az áramot. Ahelyett, hogy a feleslegessé vált robotokat kellene átállítani olyan feladatok végzésére, melyre nem optimálisak, egyszerűen új robotok kérhetőek a szolgáltatótól, míg a régiek elszállíthatóak.

Nem csak a termelésben tehet jó szolgálatot

A Robotic Industries Association (RIA) szerint az egyik terület, ahol az RaaS remekelhet, a biztonsági őrök helyettesítése. A robotok ebben a szerepkörben akár 65 százalékos költségcsökkentést is lehetővé tehetnek, emellett az általuk gyűjtött adatok mesterséges intelligenciát használva is feldolgozhatóak, ami segíthet a biztonsági rések felderítésében.

A szolgáltatás keretében nyújtott robotok a logisztikában is hasznosnak bizonyulhatnak. A szezonális változásokkal együtt szükség lehet a raktárban dolgozók létszámának növelésére vagy csökkentésére. Mikor azonban nagyobb a munkaigény, nehéz lehet elég dolgos kezet találni, amin segíthet a robotok átmeneti alkalmazása.

Kiemelt Partnereink