Trend A németek nem támogatják a belső égésű motorok betiltását

A németek nem támogatják a belső égésű motorok betiltását

autopro.hu/P.B. | 2021.04.01 12:19

A németek nem támogatják a belső égésű motorok betiltását

Fotó: Pixabay

A német járműipar vezetői és képviselői a napokban tárgyaltak Angela Merkellel a járműipar környezetvédelmi átalakításáról. Sokan közülük attól félnek, hogy az újabb szigor a belső égésű motorok betiltását jelentené, ám egy friss felmérés szerint a németek többsége ezt nem támogatja.

Hirdetés

A vártnál gyorsabban halad az elektromos átalakulás globálisan, és Németországban is. Elég csak a Volkswagen elektromos offenzívájára gondolni ahhoz, hogy lássuk, az elektromobilitás ma már nem csak egy rétegjelenség, hanem széleskörben elterjedt, valós alternatíva a közlekedésben. Ugyanakkor ott még nem tartunk, hogy kizárólagossá váljanak az alternatív hajtások, legalábbis a közvélemény nem szeretné, ha így lenne.

Miközben Nagy-Britanniában, vagy akár Kaliforniában konkrét dátuma van a belső égésű motorokkal szerelt új autók betiltásának – a brit szigeten már az évtized végén, 2030-ban életbe lép a szigorítás – a németek nem szeretnének hasonló tiltást egy friss felmérés szerint.

A többség nem tiltaná be a belső égésű motorokat

A berlini közvéleménykutató-intézet, a Civey az Automobilwoche kérésére készített felmérést a németek körében a belső égésű motorok tiltásával kapcsolatban. A megkérdezettek közel hetven százaléka ellenzi a tiltást, és csak a negyede támogatja, míg hat százalék nem tud dönteni a kérdésben.

Talán nem túl meglepő, hogy a válaszadók párt preferenciája jelentősen befolyásolja a kérdéshez való viszonyulást. A Zöldek szavazóinak többsége a tiltás mellett van, míg a pártpaletta jobbszélén található AfD, illetve a liberális FDP nem támogatja a belső égésű motorok forgalmazásának betiltását – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink