Trend A félpótkocsikat is elektrifikálja a ZF

A félpótkocsikat is elektrifikálja a ZF

autopro.hu/V.M. | 2023.09.22 11:23

A félpótkocsikat is elektrifikálja a ZF

Fotó: ZF

A ZF a németországi NUFAM haszongépjármű vásáron mutatta be elektrifikált félpótkocsi koncepciójának legújabb változatát. A megoldás a hibridizáció révén jelentősen képes csökkenteni a teherautók fogyasztását és kibocsátását.

Hirdetés

A szeptember 21-24. között Karlsruhe városában tartott rendezvényen bemutatott koncepció a ZF által fejlesztett AxTrax 2 elektromos tengely és egy moduláris akkumulátor párosításán alapul.

Az akkumulátornak köszönhetően a félpótkocsi hajtásrendszere képes rekuperáció útján energiát visszanyerni fékezéskor, míg gyorsításkor az akkumulátorban tárolt energia az elektromos tengelyeket hajthatja. A ZF szerint a rendszere 210 kilowatt folytonos teljesítménnyel rendelkezik, és akár 26 ezer newtonméter nyomatékot is szolgáltathat.

Az elektrifikált félpótkocsival a dízelüzemű nyerges vontatók gyakorlatilag hibrid hajtásúvá válnak, lehetővé téve, hogy üzemanyagfogyasztásuk és szén-dioxid-kibocsátásuk 16 százalékkal csökkenjen.

A ZF plug-in hibrid változatban is kínálja hajtástechnológiáját. Ezzel állítása szerint egy belső égésű motoros teherautó fogyasztása és emissziója 40 százalékkal is mérsékelhető.

Látnak fantáziát a megoldásban

A ZF megoldása iránti érdeklődés fokozódását mutatja, hogy NUFAM-on tartott bemutatón azt is bejelentették, hogy kettő félpótkocsi-gyártó, a Kässbohrer és a Krone integrálni fogják a ZF hajtáskoncepcióját a saját termékeikbe.

Ezenkívül a ZF a BPW-vel együtt fog működni annak érdekében, hogy hajtástechnológiájával egy teljes mértékben integrált futóművet fejlesszenek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink