Trend Fémhabok vizsgálatára is jut pénz a Bay Zoltán Kutatóintézet tudósainak

Fémhabok vizsgálatára is jut pénz a Bay Zoltán Kutatóintézet tudósainak

MTI | 2019.06.27 16:37

Fémhabok vizsgálatára is jut pénz a Bay Zoltán Kutatóintézet tudósainak

760 millió forintos támogatást nyert el az intézet.

Hirdetés

Biztonságos társadalom és környezet, illetve ipar és digitalizáció témakörében összesen 760 millió forint támogatást nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az idei Tématerületi Kiválósági Programban.

Grasselli Norbert (a nyitóképen), a Bay Zoltán Kutatóintézet ügyvezető igazgatója elmondta: a 760 millió forintos támogatásnak köszönhetően naprakész kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat tudnak kialakítani a kis- és a közepes vállalkozások (kkv) számára. Ez azért fontos, mert az intézet megalakulása óta az iparvállalatok, többek között kkv-k mérnöki problémáinak megoldásában nyújt segítséget, alkalmazott kutatás-fejlesztést végez.

Hozzátette, egyéves projekt keretében a támogatás felhasználásával két fő témán fognak dolgozni. Az egyik területen a fémek, többek között fémhabok, fémbevonatok, fémalapú kompozitok (fém és valamilyen más anyag összevegyítése) vizsgálatával foglalkoznak. Ezen belül nagy súlyt helyeznek a 3D fémnyomtatásra, más néven a lézerszinterezésre is. Mindez az ügyvezető igazgató szerint prototípusok előállításánál lehet hasznos, főként a járműiparban.

A másik téma biológiai kötődésű. A kutatóintézet a kezdetek óta végez mikrobiológiai kutatásokat, algákkal és baktériumokkal összefüggésben.

Kiemelt Partnereink