Trend 3D nyomtatással gyárt akkucellákat a Blackstone

3D nyomtatással gyárt akkucellákat a Blackstone

autopro.hu/P.B. | 2021.12.15 14:22

3D nyomtatással gyárt akkucellákat a Blackstone

Fotó: Blackstone

A Blackstone Technology a szászországi Döbelnben mostantól 3D nyomtatással (additív technológiával) gyárt akkumulátorcellákat. Az így készülő cellák járműipari felhasználásra is alkalmasak az elektromos autókban.

Hirdetés

Online sajtótájékoztatón jelentette be a Blackstone Technology, hogy a közép-szászországi Döbelnben átadott új üzem új gyártósorán a hagyományos eljárások mellett 3D nyomtatással állítanak elő akkumulátorcellákat.

A cég szerint az additív gyártási eljárás több előnnyel is jár a hagyományosan gyártott lítiumion akkumulátorokhoz képest: a nyomtatási eljárás azt jelenti, hogy az akkumulátorcellák áramot tároló rétegei vastagabbak, így az energiasűrűség 20 százalékkal nagyobb. Az akkumulátorcellák mérete rugalmasan állítható, és az ügyfelek - így az autóipari cégek - igényeihez igazítható.

Az eljárás környezetbarát, tisztán vízalapú, és 50 százalékkal csökkenti a hulladék mennyiségét – tette hozzá Ulrich Ernst, a Blackstone Resources alapítója.

Még nem teljes létszámmal folyik a munka

Jelenleg, a termelés kezdetekor 14 főt foglalkoztatnak a döbelni telephelyen, 2022-ben azonban 38 fő lesz a Blackstone helyi állománya. A cég azért döntött a döbelni helyszín mellett, mert egy meglévő ingatlanba szeretett volna beköltözni – mondta a leányvállalat ügyvezető igazgatója, Holger Gritzka.

Döbeln hasonló távolságra fekszik három szászországi nagyváros - Drezda, Lipcse és Chemnitz – központjától, így kiválóan alkalmas szakképzett munkaerő keresésére – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink