Techtogether Versenygépekkel kápráztatnak a hazai mérnökhallgatók

Versenygépekkel kápráztatnak a hazai mérnökhallgatók

Végh Martin | 2023.10.07 16:23

Versenygépekkel kápráztatnak a hazai mérnökhallgatók

Fotó: Facebook/KEFO Motorsport

Október 17-én ismét megrendezésre kerül a nagy hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny, melyre a csapatok nem csak tudásukat, hanem saját versenyjárműveiket is magukkal hozzák. Az eseményen többek között a Forma-1 szellemiségében készült versenyautók, egy világrekorder jármű, sőt egy versenyhajó is várja azokat, akik érdeklődnek a motorsport világa iránt, vagy csak arra kíváncsiak, mi rejlik a magyar mérnökhallgatókban.

Hirdetés

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ rendezvényen ismét megszervezik a MAGE és az autopro.hu járműipari konferenciáját, mely mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás és a Techtogether mérnökhallgatói verseny is megrendezésre kerül. Utóbbin a magyarországi egyetemekről 14 hallgatói csapat méri össze tudását az autóiparhoz és gyártástechnológiákhoz kapcsolódó feladatok megoldásával.

A versenyek rendszeres „vendégei” azok a járművek, melyeket a csapatok a fő profiljuknak megfelelő nemzetközi megmérettetésekre készítenek. Most ősszel ismét számos csapat állítja ki alkotását, melyekkel ezúttal nem a jó helyezésekért, hanem a látogatók figyelméért fognak versengeni.

E-versenyautókból sem lesz hiány

Formula Student versenyautót fog kiállítani a győri Arrabona Racing Team, a budapesti BME Formula Racing Team és a kecskeméti KEFO Motorsport. A nemzetközi versenysorozatra készült, leginkább „miniatürizált” Forma-1-es gépekre emlékeztető autók elsőre igen hasonlónak hathatnak – eltekintve az eltérő színektől és támogatói logóktól –, valójában azonban nincs kettő egyforma közöttük.

A jövendőbeli mérnökök saját maguk tervezik és építik meg a járműveket, melyeket bizonyos meghatározott keretek között maradva a saját igényeikre szabva és a lehető legnagyobb teljesítményt célozva készítenek. A felhozatalt tovább színesíti, hogy a nemzetközi futamokon belső égésű, hibrid és tisztán elektromos versenyautókkal is indulnak, melyek gyakran önvezetési képességgel is rendelkeznek. Ugyanez a sokszínűség a Techtogether-ön kiállító magyar csapatok esetében is felfedezhető: az Arrabona Racing Team és a KEFO Motorsport hagyományos hajtású, míg a BME Formula Racing Team tisztán elektromos autóval fog megjelenni.

Fotó: Facebook/BME Formula Racing Team

A Formula Student persze csak egyike azon versenyeknek, melyeken a bizonyítani vágyó hallgatók maguk által épített járművekkel mérhetik össze tudásukat. A Pneumobil versenyeken a sűrített levegőt használják az autók mozgatására, míg az évente megrendezett Shell Eco-marathonon az energiatakarékosságon van a hangsúly. Mindkettőre fejleszt járműveket a Szegedi Tudományegyetem csapata, a Airrari-STECO Team, mely szintén a járművet kiállítók között lesz a Tehctogetherön.

Ugyancsak a Shell Eco-marathon indulói között szerepel a budapesti BME SharkTeam és a győri Széchenyi István Egyetemhez tartozó SZEnergy Team, melyek járműveikkel az idei Eco-marathon verseny után az autopro.hu rendezvényén is megjelennek. A győriek az elektromos SZEmission autójukkal egymás után kétszer, tavaly és idén is új energiahatékonysági világrekordot állítottak fel, és eltökéltek abban, hogy a jármű fejlesztésével jövőre tovább javítsanak eredményükön.

Fotó: Széchenyi István Egyetem

Nem kell földhöz ragadtságtól tartani

Azon mérnökhallgatók sem maradnak lehetőség nélkül, akik a szárazföld helyett inkább más közegben versenyeznének. A vízen való versenyzést választotta a Pannon Egyetem hallgatóinak egy csoportja. A PEngineers napelemről tölthető hajóval érkezik a Techtogetherre, tagjai a megszokott doktrínától eltérve tervezték versenyhajójukat, amivel idén a Balaton Solar Boat Challengen szálltak vízre.

Az ég felé tekintő tehetségek például drónversenyeken vagy rakétaépítésben bontakozhatnak ki – az utóbbival foglalkozik a BME Suborbitals, mely tagjai rakéta állványt fognak kiállítani. A hazai szemmel talán szokatlan profilú csapatról egy korábbi cikkünkben tudhat meg többet.

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül. A szakkiállítás a tavalyi évhez hasonlóan ismét díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Kiemelt Partnereink