Techtogether Tovább fejlődik a kibervédelmi koffer

Tovább fejlődik a kibervédelmi koffer

autopro.hu | 2023.04.05 07:21

Tovább fejlődik a kibervédelmi koffer

Fotó: msg Plaut

A modern autókban egyre nagyobb teret kapnak a szoftverek, emiatt a járművek kiberbiztonsági rendszerének védelme komoly fontossággal bír. Ebben segítséget nyújt az msg Plaut Hungary fejlesztése.

Hirdetés

Az msg Plaut Hungary egyik új fejlesztéséről, az Automotive Hacker Suitcase eszközről már korábban, 2022 szeptemberében beszámoltunk, az akkori Techtogether 2022 rendezvényen a vállalat be is mutatta a koffert. Azóta a fejlesztés nem állt meg, sőt egyre jelentősebb mérföldkövekhez érkezik a fejlesztők csapata.

A projekten dolgozó gyakornokok és mérnökök munkájának köszönhetően a hardver már közel került a végleges állapothoz. Ez azt jelenti, hogy az eszközön elkezdődhetett a szoftverek fejlesztése, és tesztelése is. Jelenleg is több különböző szoftveres megoldás fejlesztése zajlik.

Ezek közül az egyik a bőrönd CAN interfészen való kommunikációjának megvalósítása és kipróbálása. Ezt a funkciót már élesben is tesztelték az elmúlt napokban, egy, a cég tulajdonában álló autóra csatlakoztatták az eszközt, és sikeresen kiolvasták az autó különböző adatait. Az koffer tehát kommunikál az autóval. Ez egy nagy lépés abba az irányba, hogy specifikusabb feladatokra is használható legyen a hardver.

Egy másik, nagyon látványos alkalmazás egy mesterséges intelligencia segítségével megvalósított objektumfelismerő algoritmus. Ez a szoftver az eszköz sokrétűségét jól prezentálja, mivel megmutatja, hogy az eszköz komplexebb feladatokra, például ADAS rendszerek fejlesztésére is felhasználható.

Német kapcsolat

Az msg Plaut Hungary aktív kapcsolatot ápol többek között a msg német fejlesztőcsapatával, akik hasonló, automotive cyber security témához építettek laboratóriumot. Folyamatos a tudásmegosztás a két csapat között, így az ő visszajelzéseik és ötleteik is segítik a fejlesztést. Ebből adódóan akár még németországi megbízásokra is számíthat az msg Plaut Hungary is.

A projekten jelenleg is dolgoznak egyetemi hallgatók, és a fejlesztés nem titkolt célja az is, hogy az eszköz felhasználható legyen az oktatásban. Ezért jelenleg is vannak ebben a témában szakmai gyakorlati lehetőségek a cégnél, amik során a hallgatók bekapcsolódhatnak a fejlesztésbe és megismerhetik a használt technológiákat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink