Techtogether Tapasztalatot és lendületet kombinálnak

Tapasztalatot és lendületet kombinálnak

autopro.hu | 2015.10.14 09:53

Tapasztalatot és lendületet kombinálnak

Közeleg a Techtogether Automotive Hungary 2015 verseny, sorra bemutatjuk a résztvevő mérnökhallgatói csapatokat. A pneumobilos Pepp-Air csapata a Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból áll.

Hirdetés

Különleges színfoltként gazdagítja a mérnökhallgatói csapatok körét a Dél-Magyarországot képviselő csapat, hiszen nem is egy, hanem két team egyesíti erőit ugyanazon zászló alatt. A tavalyi Techtogether Automotive Hungary óta ugyanis generációváltás történt a szegediek háza táján, ám az „öregek” a staféta átadása után sem tették le a villáskulcsot. A 2015-ös versenyszezonban a végzős diákok a korábbi járművel, míg a csapat másik fele egy teljesen új fejlesztéssel állt rajtvonalhoz.

A megváltozott személyi struktúra miatt fontos szempont számukra az erőforrásokkal és az idővel való helyes gazdálkodás. A tavalyi mérnökhallgatói verseny szerintük nagyon jó hangulatban telt, élményekkel telve tértek haza. Hasznos ismeretségekre sikerült szert tenniük – azokkal a társaikkal, kollégáikkal is találkozhattak, akiket egyébként csak a versenyeken, esetleg konferenciákon látnak.

Az október végi megmérettetés jó lehetőséget ad számukra csapatuk új tagjainak aktivizálására, megismerésére – ők öregbíthetik a későbbiekben a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának hírnevét. Nem titkoltan arra készülnek, hogy valami kiemelkedőt alkossanak. A vegyes team tagjai a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök, illetve az általános gépészmérnök szakot képviselik.

A titánok tehát a 2014-es modellnél magasabb műszaki tartalmú és színvonalú jármű létrehozását tűzték ki célul. Az új jármű elődjéhez hasonlóan háromkerekű, elöl kormányzott, hátul hajtott. A hátsó kerék merev, az elsők kettős-keresztlengőkaros, rugózott felfüggesztéssel csatlakoznak a kombinált, acél-alumínium vázszerkezethez. A jármű a senior modellhez képest kisebb befoglaló méretekkel, tengely és nyomtávval, valamint technikailag fejlettebb beltartalommal rendelkezik. A szabályrendszerrel összhangban a rendelkezésre álló ipari pneumatikus elemekből kisebb fordulatszámon működő, de nyomatékosabb motort fejlesztettek a fiatalok, PLC vezérléssel, elektronikusan vezérelt CVP váltóművel kiegészítve. Az új jármű egyedi készítésű üvegszálas kompozit borítással nyerte el végső formáját.

A senior pneumobil sem maradt változatlanul, hiszen az előző évek tapasztalataira építve folyamatosan korrigálták a hiányosságokat. A jármű új hajtóművel és 50 literes puffertartállyal lett gazdagabb, az eddig gyári állapotú váltó ugyancsak egyedi alkatrészeket kapott. A jobb anyagválasztáson, a jármű stabil üzemén és a precízebb mérnöki munkán sok múlhat – erre építettek a tapasztalt csapat tagjai.

Az új jármű az idei egri Pneumobil versenyen mutatkozott be, majd a kecskeméti versenyre továbbfejlesztették a futóművet, a motorvezérlésen is finomítottak. Utóbbi gálafutamon a gyorsulási versenyszámban a dobogó 3. fokára sikerült felállniuk. A senior csapatnak is termett babér, hiszen az egri versenyen saját kategóriájuk gyorsulási versenyszámában a 2. helyezést érték el, és a többi versenyszámban is erősen tartotta pozícióját.

Kiemelt Partnereink