Techtogether Szammer István: Azok lesznek a negyedik ipari forradalom nyertesei, akik a szellemi és anyagi tőkét biztosítják

Szammer István: Azok lesznek a negyedik ipari forradalom nyertesei, akik a szellemi és anyagi tőkét biztosítják

Pardavi Mariann | 2017.12.11 09:31

Szammer István: Azok lesznek a negyedik ipari forradalom nyertesei, akik a szellemi és anyagi tőkét biztosítják

Napjaink egyik nagy kérdése az Ipar 4.0 hatása a gazdaságra, és ezen belül is a munkavállalókra. Az, hogy a magyar ipar és munkaerőpiac miként lesz képes alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, hosszú évtizedekre meghatározza majd hazánk helyzetét. Interjú a Techtogether mérnökversenyt szervező Autopro ügyvezetőjével.

Hirdetés

– Évente több alkalommal rendeznek versenyt, legutóbb Zalaegerszegen. Mikor számíthatnak az autóipari vállalatok ilyen eseményekre?
– Nem új a szándékunk, hogy hagyományos B2B szolgáltatásaink mellett segítsünk vállalati partnereinknek a mérnökhallgatók hatékony elérésében. Ezzel a szándékkal indítottuk el a Techtogether verseny sorozatot, együttműködve a Hungexpo Zrt. munkatársaival 2014-ben. Egy évben két mérnökhallgatói versenyt rendezünk: a Hungexpón az Automotive Hungary szakkiállítással és az Ipar Napjai/Machtech kiállítással egy időben és helyen. A zalaegerszegi progam eltért ezektől, ott ugyanis nem végzős hallgatóknak szólt a program, hanem a 12-18 éves korosztálynak, egyfajta pályaorientációs rendezvény volt. Legközelebb jövő májusban lesz Techogether Ipar Napjai, akkor ismét mérnökhallgatók állnak a fókuszban.

– Negyedik éve szerveznek versenyeket. Mik a tapasztalatok?
– A visszajelzésekből ítélve a verseny rangja az évek során jelentősen emelkedett mind a vállalatok mind a hallgatók körében. A kiállítások teljesen egyedi környezetet biztosítanak a versenyek számára, amelyen a vállalatok így üzleti körülmények között mutatkozhatnak be a hallgatóknak. Az, hogy mérnökök is ott vannak a kiállításon komoly vonzerő a hallgatók számára. A versenyfeladatok, melyet a vállalatok és a Gépipari Tudományos Egyesület állít össze minőségükben sokat fejlődtek az elmúlt évek során. A feladatok megoldása közben lehetősége van a HR szakembereknek megismerkedni a hallgatókkal. Több vállalattól is kaptunk olyan visszajelzést, hogy a versenyek alatt találták meg új, tehetséges munkatársukat. A versenyzők is beszámoltak arról, hogy több vállalattal sikerült kapcsolatba kerülni – nemcsak mint leendő munkavállalóként – hanem mint csapat támogatóként. Reméljük, további sikeres együttműködésről kapunk hírt a közeljövőben.

– A versenyre meghívót kapnak a járműépítő csapatok a szervezőktől. Milyen rendszer alapján válogatnak a magyarországi mérnökcsapatok között?
Az indulás nem volt könnyű ugyanis fel kellett kutatni azokat a versenyeket illetve járműépítő csapatokat, akikből összeállt a mezőny, ami rendkívül színes FSH, Pneumobil, ShellEco Maraton, Bosch Go-kart stb csak a főbb versenyeket említve. További szempont volt, hogy lehetőleg az ország mindegyik műszaki felsőoktatási intézményéből legyen résztvevő, amit már az elmúlt évben sikerült is elérni. Az utolsó Techtogether Automotive Hungary versenyen 16 csapatban már 350 egyetemi hallgató versenyzett.

– Van egy olyan szolgáltatása az Autoprónak, amely nem a versenyhez és pályaorientációhoz kapcsolódik, de fontos terület az autóipari vállalatok munkaerőkeresése kapcsán. Hogyan segít a Karrier aloldal?
– Tavaly óta foglalkozunk a portálunkon olvasóink összetételének megfelelően elsősorban járműiparból mérnöki álláshirdetések közlésével. Nagy váltás volt részünkről, de az autopro.hu ismertsége és látogatottsága lehetővé tette, hogy elindítsuk ezt a szolgáltatást.. melynek egyedisége abban áll, hogy az álláshirdetésekkel az álláskereső magáról a hirdetőről is informálódhat weboldalunkon megjelenő cikkek alapján. Ez egy különleges employer branding eszköz a vállalatok részére.

– Az utóbbi években gyűrűzött be az Ipar 4.0-nak nevezett fogalom, az ezzel járó technológiák forradalmasítani hivatottak a gyártás. Mit gondol, milyen hatása lesz ennek a munkaerőpiacra?
– Napjaink egyik nagy kérdése a negyedik ipari forradalom hatása a gazdaságra, és ezen belül is a munkavállalókra. Az nem kérdés, hogy azok lesznek legnagyobb nyertesei a negyedik ipari forradalomnak, akik a szellemi és anyagi tőkét biztosítják a fejlődéshez, míg a vesztesek a munkaerőt szolgáltató régiók közül kerülnek ki. A nyugat-európai középosztályok munkabérének stagnálása az elmúlt évtized technológiai fejlődésének következménye. Növekszik az igény – elsősorban a termelésben – a magasan képzett szakemberek iránt, ugyanakkor az automatizálásnak köszönhetően a betanított munkásokra egyre kevésbé lesz szükség. Ez nagy megrázkódtatásokat okozhat még a magyar piacon is a közeljövőben.

– Hogyan látja, miként tud ehhez a folyamathoz alkalmazkodni Magyarország?
– Az, hogy a magyar ipar és munkaerőpiac miként lesz képes alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, hosszú évtizedekre meghatározza majd a lakosság helyzetét. A viták ma még csak arról szólnak, hogy miért nem kaphat egy magyar munkás négyszer annyi fizetést és kevesebb szó hallatszik arról, hogy mennyiben áll rendelkezésre az említett magas képzettségű és gyakorlatú szakmunkás és mérnök. A vállalati szakembereknek érthető módon a ma, esetleg a következő év problémáit kell megoldani, a kormányzatnak pedig az elmúlt évtizedekben megásott csapdából kellene gyorsan kimászni. Gyakorlatilag nincs elegendő szakember, így nehéz kikerülni abból a megítélésből, hogy Magyarország az olcsó munkaerőt tudja biztosítani az ipar számára. A szakemberek itthon tartásához mindent meg kellene tenni a kisszámú hazai fejlesztő központok támogatása és fejlesztése érdekében. A fiatal mérnököknek, mérnökhallgatóknak és szakmunkásoknak nyelveket kell tanulni és informatikai tudást kell szerezni, ahhoz hogy részesei lehessenek a fejlődésnek.

Kiemelt Partnereink