Techtogether Robotautók versenyeztek a Műegyetemen

Robotautók versenyeztek a Műegyetemen

autopro.hu/K.A. | 2012.01.28 22:16

Robotautók versenyeztek a Műegyetemen

Önállóan működő robotok versenyét tekinthették meg az érdeklődők minap a Műegyetem Q épületének aulájában. A megmérettetésen 15 csapat járműve vett részt.

Hirdetés

RobonAUT 2012 címmel hirdetett robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar az MSc képzésben résztvevő hallgatók számára. A verseny nem titkolt célja, hogy a mesterképzésben résztvevők ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek, sőt mutassák is meg, mire képes 2012-ben egy magyar mérnökhallgató.

A versenyen 3 fős csapatok és az általuk épített önállóan működő –autonóm – robotjárművek vehettek részt. A robot feladata, hogy emberi beavatkozás nélkül, minél rövidebb idő alatt végigmenjen egy akadálypályán, útja során a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve. A pálya elrendezése előre nem, de elemei – úttorlasz, extra útelágazás, garázs, híd, gyorsasági szakasz – ismertek a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között! A verseny egyes fordulói között a szoftverek módosítására lehetőség van.

Önjáró autók a BME-n
Sokan voltak... (képgaléria)

– A harmadik alkalommal rendezett versenyen való sikeres részvétel komoly matematikai és fizikai ismereteket igényel. A tanulmányok során nem árt elmélyedni az irányítástechnika, a nyomtatott áramkörök, a programozás rejtelmeiben, valamint a mikrokontrollerek világában. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan gép tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat – hangsúlyozta Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A verseny főtámogatója az evosoft Hungary Kft., Magyarország meghatározó szoftverfejlesztő vállalkozása. A robotok lelkét jelentő mikrokontrollert tartalmazó kártyát az ST Microelectronics biztosította.

Kiemelt Partnereink