Techtogether Nincs Shell Eco-marathon sem, lefújták a versenyt

Nincs Shell Eco-marathon sem, lefújták a versenyt

Kuthi Áron | 2020.03.16 16:23

Nincs Shell Eco-marathon sem, lefújták a versenyt

Fotó: Kuthi Áron

A koronavírus ellehetetlenítette a június végén London közelében rendezendő Shell EcoMarathon nemzetközi energiahatékonysági versenyt, a szervezők a döntést Facebook-oldalukon jelentették be hétfőn. A megmérettetésen több magyar csapat is indult volna.

"A Shellnél a biztonság és az egészség mindig elsőrangú prioritás. Aktívan követjük a COVID-19 vírus terjedését és ma azt a döntést hoztuk, hogy töröljük a Shell Eco-marathon Europe 2020-at, amely a weybridge-i Mercedes-Benz World-ben kerülne megrendezésre júnus 29. és július 1-je között - írják a rendezők a Shell Eco-marathon Europe Facebook-oldalán. Döntésüket azzal indokolták, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudnák a megfelelő biztonsági és egészségügyi követelményeket biztosítani a résztvevők számára. Ugyanakkor arra van esély, hogy a csapatok digitálisan, virtuális módon mérjék össze tudásukat.

A versenyen tavaly Magyarországot három csapat is képviselte, egy győri, egy kecskeméti és egy szegedi járműépítő csapat, a tagok kiutazás előtt a budapesti Hősök terén mutatták meg járműveiket.

Pusztai Zoltán, a győri SZEnergy csapat kapitánya az autopro.hu érdeklődésére elmondta, természetesen sajnálják a verseny elmaradását, bár számítani már lehetett rá. Mivel az egyetemeket bezárták, a járművüket sem tudják építeni. "Sajnáljuk a döntést, mert tavalyi hatodik helyezésünk alapján kvázi bérelt helyünk volt a versenyen. De ami más csapatoknak még nagyobb probléma lehet, az az, hogy a májusi Shell Eco-marathon Hungary Challenger eseményt is törölték. Ez az a verseny, ahol a londoni versenyre kijutni szándékozó csapatok kvalifikálhatják magukat." - nyilatkozta a csapatkapitány.

Ennek a májusi versenynek a helyszíne ugyan még nem volt fixálva, de információink szerint a zalaegerszegi ZalaZone tesztpálya adott volna otthont a megméretésnek. Mint az a Facebookon nyilvánossá tett közleményben olvasható, ezt az eseményt lehet, hogy az év második felében még megrendezik.

A Shell Eco Eco-marathon Europe alternatív meghajtású járművek nemzetközi versenye, ahol cél a legnagyobb távolság megtétele azonos mennyiségű felhasznált energiával. Egy bizonyos távon tartani kell a 25 km/h-s sebességet, és az itt elért távot vetítik ki 1 kWh-nyi energiára. Ennek alapján amelyik jármű a leghosszabb utat futja be, az lesz kategóriája nyertese. A versenyen elektromos kategórián kívül belső égésű és hidrogén hajtású kategória is van.

Kiemelt Partnereink