Techtogether Megmutatja az ipar okostelefonját a Techtogetherön a Bosch Rexroth

Megmutatja az ipar okostelefonját a Techtogetherön a Bosch Rexroth

Pörge Béla | 2022.09.22 16:18

Megmutatja az ipar okostelefonját a Techtogetherön a Bosch Rexroth

Fotó: Bosch Rexroth

Fuchs Ádám, a Bosch Rexroth vezérléstechnikáért felelős terméktámogató mérnöke avatta be lapunkat a ctrlX Automation platformmal kapcsolatos tudnivalókba a közelgő Techtogether 2022 kiállítás és konferencia kapcsán. Az interjúból az is kiderül, miért hasonlítható a ctrlX Automation egy okostelefonhoz.

Hirdetés

- A Bosch Rexroth számos területen aktív, ezek közül az egyik az ipari automatizálás, amiben több innovatív megoldást is kínál a vállalat. Nem túlzás azt állítani, hogy ezek közül kiemelkedik a ctrlX Automation, hiszen ez a platform többek között elnyerte a Német Innovációs Díjat is. Mit jelent az, hogy a ctrlX Automation a modern gyár agya?

- Egy hasonlattal lehet ezt megmagyarázni: ma már szinte mindenkinek ott lapul a zsebében az okostelefon, amin gyakorlatilag minden információ elérhető, bárhonnan. Az effajta információcsere végrehajtása a különböző gépek között, a vállalatirányítás és a gépek között vagy a karbantartók felé gyakorlatilag kivitelezhetetlen volt a régi vezérlőkkel. Korábban a gyárakban használt vezérlők úgy néztek ki, hogy az adott hardver egy feladatot tudott ellátni, amire felprogramozták.

A ctrlX Automation esetében egy olyan nyitott rendszert fejlesztettünk a vezérlő köré, ami nagyban megkönnyíti a vezérlővel szerelt gépek közötti adatcserét. Sokkal könnyebb kezelőfelületet lehet létrehozni, sokkal intuitívabbá lehet tenni egy gép kezelését, vagy akár programozását is.

- Az alkalmazást lényegében bármilyen automatizálási megoldásra lehet használni. Hogy néz ki ez a gyakorlatban, mikor érdemes a ctrlX Automationt alkalmazni? Régi gépek cseréje vagy felújítása helyett is megérheti a vezérlőplatformot használni?

- Ahogy Te is említetted, gyakorlatilag bármilyen alkalmazásnál bevethető a megoldás, legyen akár új vagy régi berendezés, a ctrlX Automationben rejlő lehetőségeket érdemes kihasználni. Rengeteg előnnyel járhat például, hogy a szoftveres környezetünknek köszönhetően a vezérlővel olyan adatok nyerhetők ki a régebbi berendezésekből, amiket eddig nem értünk el.

Fuchs Ádám, a Bosch Rexroth vezérléstechnikáért felelős terméktámogató mérnöke

Fuchs Ádám, a Bosch Rexroth vezérléstechnikáért felelős terméktámogató mérnöke | Fotó: Bosch Rexroth

Az adatok kinyerésével hatékonyabbá tehető a régi berendezések üzemeltetése, vagy a karbantartási munka is könnyebbé válhat azáltal, hogy láthatóvá válnak a rendelleneségek. Egy régi vezérlővel nagyon bonyolult volt ezt létrehozni a PLC-programozók számára, ezzel az eszközzel és applikációival sokkal egyszerűbbé válik a feladat.

Egy új gép vásárlásánál biztosan olcsóbb lesz ez a megoldás, és valószínűleg a felújításánál is – hiszen számos új tanúsítványt kell beszerezni, új szabványoknak kellene megfelelnie a gépnek. Ha tehát csak új információkat, új adatokat akarok kinyerni a gépből, akkor sokkal olcsóbb a ctrlX Automation használata egy-két bemeneti modullal.

Ezeken felül kiemelendő előny, napjaink szállítási idői mellett, hogy nyolc hét alatt tudjuk szállítani az új vezérlést.

- Milyen konkrét előnyökkel jár a platform használata egy gyártó számára?

- Eddig lényegében az előnyök töredékéről beszéltünk. A ctrlX Automation egyik különlegessége, hogy Linux alapra tették az egész működést, emiatt a bővíthetősége az okostelefonokéhoz hasonlítható. A funkciókat és a tudást, ami benne van a vezérlőben, applikációkkal lehet bővíteni – vagyis nem kell új hardvert (új berendezést) vásárolni, ha új funkcióra van szükség, elég venni egy pár száz eurós applikációt, vagy akár sajátot fejleszteni.

- Az világos, hogy a nagyvállalatok számára sok előnye van ennek az alkalmazásnak. Mennyire elérhető a ctrlX Automation a kkv-szektor részére? Kik a potenciális vevők a Bosch Rexroth szerint?

- Nagyvállalatok és kkv-k, illetve end userek és gépépítők számára egyaránt hasznosak a fent említett előnyök. Sőt, az applikációs platform nyitottsága miatt az egyetemek számára is érdekes fejlesztési terepet nyújt az eszköz. A potenciális vásárlók és partnerek köre ily módon nagyon széles.

Ezt abból is látjuk, hogy az eszköz mellett egyre nagyobb az érdeklődés a platformmal kapcsolatos oktatások iránt is. Ezért jövő évtől Magyarországon is elérhető lesz – magyar nyelven – a ctrlX AUTOMATION tanfolyam.

- Hova fejlődhet még a ctrlX Automation? Mi a következő lépés a platform fejlesztésében?

- Mutathatnék hosszú prezentációkat arról, hogy éppen hol tartunk funkcióképességben, ráadásul eddig csak a PLC és a vezérlés részét emeltük ki. A Bosch Rexrothnak sok évtizedes tapasztalata van a különböző mozgásvezérlési feladatok ellátásban – a robotoktól a szerszámgépek vezérléséig, a ctrlX AUTOMATION ezen a területen is tud majd újat mutatni.

Emellett készül olyan processzor is mellé, ami a mesterséges intelligencia alapú megoldásokat fogja támogatni, valamint az 5G-s modulok is bekerülnek a palettába.

Fotó: Bosch Rexroth

Nagy előnyünk, hogy nyitott a fejlesztés lehetősége, vagyis nemcsak mi, hanem a partnercégeink is fejleszthetnek hozzá applikációkat és funkciókat. Egy nyílt rendszerről beszélünk, van egy felhasználói közösségünk is, ahonnan a fejlesztések a ctrlX Application Store-ba töltődnek fel, ahonnan később letölthetők.

- Október 18-19-én kerül megrendezésre a Techtogether 2022 kiállítás és konferencia, ahol a járműipart is meghatározó innovációk kerülnek bemutatásra. A Bosch Rexroth több ilyen megoldással is rendelkezik, mit fognak ebből megmutatni az eseményen? Miért lesz érdemes felkeresni a vállalat standját?

- Sok mindennel készülünk, hozunk kézzelfogható megoldásokat is. Velünk lesz egy autonóm mobil robot (AMR), egy kollaboratív APAS robot és bemutatjuk a ctrlX Automation platformot is, amit kollégáink segítségével testközelből is megnézhetnek az érdeklődők.

Viszünk egy AR-szemüveget is, aminek több funkciója lesz: egyrészt kipróbálható vele az Ipar 4.0-s oktatóeszközünk, ami egy miniatűr gyártósor digitális ikertestvére. A másik funkciója az idén ősszel induló lean-képzésünk, aminek egyik újdonsága, hogy kiterjesztettvalóság-alkalmazásokban is végezhetnek feladatokat a résztvevők.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte hatékony, erőteljes és biztonságos gépipari megoldásokat kínál, legyen szó bármilyen típusról vagy méretről. A vállalat a mobil alkalmazások, a gépipari alkalmazások, a tervezés, és a gyártásautomatizálás piaci szegmenseiben egyesíti világszintű alkalmazástechnikai tapasztalatát. A Bosch Rexroth intelligens komponensei és testreszabott megoldásai és szolgáltatásai útján alakítja ki a teljes mértékben hálózatba kapcsolt alkalmazásokhoz szükséges környezetet. A Bosch Rexroth a hidraulika, az villamos hajtások és vezérlések, a hajtómű-technológia és a lineáris mozgatás- és szereléstechnika, továbbá az IoT-szoftverek és interfészek területein kínál ügyfeleinek megoldásokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink