Techtogether Lökést ad a szimulátorozásnak a HUMDA projektje

Lökést ad a szimulátorozásnak a HUMDA projektje

Végh Martin | 2022.12.23 08:18

Lökést ad a szimulátorozásnak a HUMDA projektje

Fotó: HUMDA

Az októberi Techtogether 2022 részeként ismét megrendezésre került a HUMDA Nap, melyen számos izgalmas előadással várták az érdeklődőket. Ezek egyikén a HUMDA Lab Digital Twin projektjének gyakorlati vonatkozásairól, illetve a szimulátorversenyzés jelenéről lehetett többet megtudni.

Hirdetés

Az október 18-19-én megtartott Techtogether 2022 másnapján Báldi Gergő, a M1RA e-sport csapatának vezetője, versenyzője, WTCR e-sport világbajnok és Zsupanek Bence M1RA e-sport szimulátorversenyző beszélgettek Szujó Zoltánnal.

Bevezetőként a kettő e-sportoló élménybeszámolót tartott a Digital Twin projekt őszi bemutatójában való közreműködésről. A projekt során olyan technológiát fejlesztenek, ami lehetővé teszi, hogy valaki virtuális formában, egy szimulátorban ülve becsatlakozzon a pályán valós fizikai formában zajló versenybe.

Báldi Gergő a megoldás potenciális gyakorlati hasznaként említette az autófejlesztésben alkalmazást, mivel a folyamatot jelentősen felgyorsíthatja, emellett az új szórakoztatási lehetőségekre is rámutatott. Az utóbbi területen mutatkozó potenciált Zsupanek Bence is megerősítette, egyúttal előrevetítette egy új, széles korosztályt elérő versenyszám létrejöttét is.

A beszélgetők továbbá érintették, hogy a HUMDA által tesztelt technológia hogyan és mennyiben változtathatja meg azt, ahogy az emberek a szimulátorozásra tekintenek, illetve, hogy hatására mennyire mosódhat el a fizikai térben és a virtuális térben zajló, vagyis az e-sport versenyek közötti határ.

Az utolsó szakaszban végül a hallgatóság megtudhatta, hogy bár a motorsport belépési küszöbe magas, mára a szimulátortechnológia fejlődése lehetővé tette, hogy átlagos háztartások is beszerezzenek olyan szoftvereket és hardveres elemeket, amikkel otthonunk falai között is pilótának érezhetjük magunkat.

A teljes beszélgetést a lentebbi videón tekinthetik meg.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink