Techtogether Levegővel hajtott quadot fejlesztenek a kecskeméti hallgatók

Levegővel hajtott quadot fejlesztenek a kecskeméti hallgatók

autopro.hu | 2015.04.07 10:53

Levegővel hajtott quadot fejlesztenek a kecskeméti hallgatók

A Kecskeméti Főiskola már évek óta képviseli magát az egri pneumobil futamon, ezúttal egy olyan csapat kapitányával beszélgettünk, akik idén először indulnak, ráadásul szakítottak a GAMF-os hagyományokkal, új alapokra helyezték a járművüket. Jilling Tamás csapatkapitány árult el pár részletet a jelenlegi munkákról.

Hirdetés

Idén nyolcadik alkalommal rajtolnak el Egerből a sűrített levegővel hajtott járművek, azaz a pneumobilok. A május 8-9-én megrendezendő versenyen a magyarok mellett román, cseh, német, észt, lengyel és litván hallgatók csapatai is megmérkőznek. A tavaly novemberben lezajlozz Techtogether Automotive Hungaryn is jó pár, ilyen járgányt építő csapat mutatta meg tudását: sűrített levegő áll többek között a Pneukombájn, a Pepp-Air és a PollRoth fókuszában is. Legutóbb a szintén kecskeméti csapat, a Tandofer fejlesztéseiről számoltunk be, akik első versenyük alkalmával megnyerték a a konstrukció eredetisége kategóriát, továbbá ők lettek a legsikeresebb első résztvevők is.

Dr. Líska János adjunktus segíti a csapatot: balról jobbra Kesiár László, Jilling Tamás, Nagy Nóra és Bús Tamás

A járművünk az eddigi GAMF-os csapatoktól eltérően nem a beleülős, hanem ráülős, quados kialakítású. Ezzel jobb súlyelosztást tudunk elérni. A meghajtás is más az eddigi megszokott GAMF-os hagyománytól, mert lineáris hajtást alkalmazunk. Kettő 500 mm lökethosszú, 100 mm átmérőjű pneumatikus munkahenger, amely egy fogaslécet mozgat, és meghajt két szabadonfutót. Ezeket 2x2 fogaskerékpárral kötöttük össze, így kapunk egyenletes hajtást. Háromkerekű lesz az autó, elől kettő kerék. A váz anyaga alumínium, melyet a kis súly és a nagy szilárdság miatt használunk – mutatta be Jilling Tamás csapatkapitány a járművüket. A kecskeméti csapat idén először vesz részt a pneumobilfutamon, a VIII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen.

Jelenleg a felkészülésünk a járműalkatrészek, védőfelszerelések beszerzéséből áll. Meglévő előgyártmányok készre munkálását is mi magunk végezzük iskolánk segítségével. Úgy tervezzük, hogy a pneumobilunk április közepére teljesen kész lesz, így a verseny kezdetéig tesztelhetjük azt.

Ugyan a Jok-Air frissen alakult csapat, mégis jó pár cég szavazott nekik bizalmat: anyagi vagy terméktámogatást nyújt számukra a Zarges, Phoenix Mecano, Bibus, Generali, Veloroom és Knott-Autoflex.

Összesen négyen alkotják a csapatot, mindannyian a gépészet területén szeretnének elhelyezkedni a későbbiekben.

- Úgy gondoljuk, ez a verseny nagyon jó lehetőség arra, hogy a cégek felfigyeljenek ránk. Nemcsak a támogató, de más, a versenyt figyelemmel követő cégeknél is előnyt jelenthet egy ilyen szereplés. Ezen kívül nekünk is jó tapasztalatszerzés, gyakorlás lehet. A versenyre való felkészülés során, illetve a főiskolán eltöltött évek alatt megszerzett tudásunk előbb-utóbb előnyünkre válik.

Kiemelt Partnereink