Techtogether Lean laboratórium nyílt a Műegyetemen

Lean laboratórium nyílt a Műegyetemen

autopro.hu | 2014.03.03 11:32

Lean laboratórium nyílt a Műegyetemen

Az Elektronikus Jármű és Járműirányítási Tudásközpont által kialakított képzőhely segítségével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának járműmérnök szakos hallgatói már tanulmányaik során, gyakorlatias formában elsajátíthatják a Lean rendszerű gyártáshoz szükséges ismereteket.

Hirdetés

A mindössze 70 négyzetméteres területű labor hat olyan oktatási modul bemutatására, oktatására, gyakorlására alkalmas, amelyek a Lean – avagy „karcsú” – technológia lényegét és technikai lehetőségeit leginkább jelképezik. A képzés sajátosságát és a rendelkezésre álló területet figyelembe véve a helyiség több funkcióval bír egyszerre. Az oktatási célú tanterem perceken belül ipari gyártósorokkal felszerelt üzemcsarnokká alakítható – az eszközök valódi „transzformerek”. A tanulói és tanári asztalok teleszkópos lábazatuk jóvoltából néhány csavarkötés megbontásával ipari szerelő pultokká alakíthatóak, hasonló módon például a prés modul hidraulikus targoncáját is az egyik tároló állvány átszerelt változata képezi.

Az oktatóterem néhány perc alatt mini gyárrá alakítható

A gyakorlati foglalkozás moduljaival és eszközeivel való ismerkedést az úgynevezett 5s-módszer munkaállomásaival érdemes kezdeni. A Lean rendszerű gyártás egyik fontos alapelve, hogy felismerhető legyen, miként zajlik a termelés, így az eltérések azonnal megmutatkoznak. Ebben nyújt segítséget az 5s-módszer szisztematikus alkalmazása, amelynek elemei: kiválogatás, rendrakás, a munkahely tisztán tartása, a munkaszabványok betartása, az összes lépés ismételt megtétele és folyamatos fejlesztése (japánul: Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke, innen származik az „5s” elnevezés).

Az ajtó előszerelő modul a szabványosítás lényegét szemlélteti, a présmodul segítségével a gyors szerszámcsere lépéseit gyakorolhatják be a hallgatók.

Lean laboratórium a Műegyetemen
Tekintse meg a mini gyárat és a többi praktikus oktatóeszközt!

A mini gyár azt ígéri, amit a neve is tükröz: itt a képzés résztvevői a Lean termelési rendszer alapelveit sajátíthatják el, a következő felosztás szerint: kiegyenlített termelés, húzó termelésirányítás, folyamatos anyagáramlás, Just in Time filozófia, folyamatos fejlesztés, kerékszerelő modul.

A VSM (Value Stream Mapping) modul az értékáram feltérképezésének módszertanát mutatja be. A logisztika modul segítségével a hallgatók a külső és belső ellátási lánc megoldásait modellezhetik.

Az Elektronikus Jármű és Járműirányítási Tudásközpont honlapja itt érhető el.

Kiemelt Partnereink