Techtogether Lányok, újoncok és megőrülnek a mérnöki pályáért

Lányok, újoncok és megőrülnek a mérnöki pályáért

Kuthi Áron | 2018.10.19 08:37

Lányok, újoncok és megőrülnek a mérnöki pályáért

Az Automotive Hungaryn zajló Techtogether egyetemi csapatverseny második napja már a kemény küzdelem jegyében zajlott. A hallgatók feladata az volt, hogy az autóipari kiállítóknál a zsűri iránymutatásai alapján az úgynevezett expo-caching keretében beszerezzék a szükséges információkat a technológiákról, műszaki megoldásokról. A csapatokban finoman szólva férfifölény van, ám több teamben is dolgoznak fiatal hölgyek. Közülük mutatunk be párat.

Hirdetés

Józsa Eszter csak egy éve a Budapesti Műszaki Egyetem Formula Racing Team (BME FRT) tagja, de már a tavalyi Techtogetherön is részt vett. Igaz, akkor még csak segítőként. Idén már ő a csapat szervezője, ő jelöli ki a feladatok felelőseit, ő hajtja be a tagokon a feladatok végrehajtását. A BME Gazdaságtudományi Karán nemzetközi gazdálkodást tanul, és mint mondta, karrierlehetőségei között szerepel az is, hogy műszaki menedzser lesz. Érdekesség, hogy 2007-ben bátyja benne volt az első BME FRT-csapatban. A verseny első napjáról az a benyomása, hogy a BME FRT igazi csapatként viselkedett. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon sokszínű a csapat, minden szükséges szakmai terület (elektronika, gépész, járműmérnök, menedzsment) képviseltetve van. Elmondása szerint jól megterveztek mindent, alapos volt a felkészülés. A küzdőtéri feladatok kihívásai között említette az alkatrész-felismerést, a hibakeresést, amit a területen kiállított Mercedesen kellett végrehajtani. A Continentalnál pedig a különböző technológiákra vonatkozó kérdéseket kellett megválaszolni. Az első napi kvízről Józsa Eszter azt mondta, időben készen lettek vele, de „húzós volt”.

A szombathelyi Horváth Hanna elsőéves hallgató a győri Széchenyi István Egyetem járműmérnöki szakán. Ő annyira új ember a Techtogether életében, hogy még az első napon sem tudott jelen lenni, csak a kvízre futott be. Viszont annál nagyobb lelkesedéssel vetette be magát a csapatmunkába a második napon. Mint mondta, imádja az egyetemet, és nagyon örül, hogy csapattag lehet. A Formula Student versenyekért már gimnazista kora óta rajong, ám nyáron kihagyta a Student East versenyt Zalaegerszegen. A családjából ered a vonzódás az autókhoz, édesapja az autókereskedelemben dolgozott. Számára a felkészülési időszak nagyon komoly munkával telt, egy aerodinamikás megbeszélésen oldalszárny tervezését kapta feladatnak. A Creo tervezőprogram azóta nagyon sok tapasztalatot hozott számára. A versenyen konkrét feladatot nem kapott, de mint mondta, a terepfeladatoknál ahol tud, segít. Az Arrabona Racing Teamben vannak még lányok, összesen öten, közülük egy a menedzsmentben foglal helyet.

Hadházy Zsófi a Kenji Racing Team (korábban KEFO Moto Student) tagja, ők elektromos és hagyományos hajtású motorkerékpárral érkeztek a Techtogetherre. Idén nem nem részesei a versenynek, mivel az utóbbi időben teljesen lekötötte idejüket a spanyolországi Alcaniz Moto Student vesenyre való felkészülés. Zsófi a kecskeméti Neumann János Egyetem első évfolyamos járműmérnök hallgatója, és a csapat mindenes pozícióját tölti be. Ő inkább a prezentálásban, a menedzselésben érzi otthon magát. Mint mondta, már eleve úgy választott egyetemet, hogy megnézte, hol, milyen járműépítő csapatok működnek. És mivel szereti a motorozást, egyértelmű volt, hogy a Kenji Racing Teambe kéri a felvételét. – Ha valaki mérnök szeretne lenni, a gyakorlati oldallal is meg kell ismerkedni. És a csapattal meg lehet figyelni a szponzorokkal való kommunikációt, a beszerzést, az építést – mondta lelkesen. A csapat tagjai elmondása szerint őt épp azért vették fel, mert látták rajta a proaktivitást, a talpraesettséget. A Techtogether versenyből idén tehát ők kimaradtak, így a tagoknak több idejük jut a standjukra látogatókra. Mint elmondta, jóleső érzés volt, hogy a látogatóik fele a többi csapat tagjaiból került ki, látható, hogy komoly az érdeklődés tevékenységük iránt. – Jövőre semmiképpen nem fogjuk kihagyni a Techtogethert! – mondta.

Kiemelt Partnereink