Techtogether Innovációs napot szervezett az ELTE

Innovációs napot szervezett az ELTE

autopro.hu | 2014.02.27 16:42

Innovációs napot szervezett az ELTE

Nyolcadjára tartottak Országos Innovációs Napot az egyetemen, ahol átadták az ELTE Innovatív Kutatója díját, s kihirdették a Hallgatói Innovációs ötletpályázat eredményét is.

Hirdetés

A programot feburár 26-án rendezte meg az egyetem Pályázati és Innovációs Központja és az Europe Direct - Budapest tájékoztató irodája.

- Az ország versenyképességéhez versenyképes vállalkozások szükségesek, a vállalatok versenyképességéhez viszont versenyképes munkaerőre van szükség – mondta Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára, az egyetem korábbi rektora. Hozzátette: a versenyképes munkaerő jelentős hányada csak versenyképes felsőoktatási intézményből kerülhet ki, ugyanakkor versenyképes felsőoktatás nem létezhet versenyképes kutatások nélkül.

Az államtitkár arról is szólt, e célokhoz, jelentős állami szerepvállalás, finanszírozás szükséges. Klinghammer István a 2014-2020-as ciklusra tervezett támogatási források ügyében ismertette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program hétéves kerete 950 milliárd forint, melyből - az egyéb konvergencia támogatások nélkül - a felsőoktatásra tervezett összeg 134 milliárd. - Ez a támogatás a versenyképességi láncot jelentősen erősítheti – mondta az államtitkár, majd arról is szólt, a következő ciklusban prioritás a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának növelése, a felsőoktatás szerkezetalakítása és minőségi színvonalának emelése.

További cél a felsőoktatási kutatási és a képzési infrastruktúra támogatása, emellett a hazai kutatási és fejlesztési kiadások GDP-hez viszonyított arányának 2020-ig 1,8%-ra kell növekednie. Az innovációs napon Klinghammer Istvánt követően többek között az egyetemi kutatás jövőjéről és az innovációban rejlő lehetőségekről szóltak a kormányzati szféra legjelentősebb szakpolitikusai, valamint számos neves szakmai szervezet képviselői. A délutáni szekció fókuszában az innovatív ötleteket megvalósító mikro - vagy kisvállalkozások (start-upok) álltak, de a társegyetemek technológiatranszfer irodáinak munkatársai is értekeztek.

Sok tanulsággal szolgált számunkra a 2007-2013 közötti időszak, amelyek felhasználhatóak lesznek a most induló periódus során -- hangsúlyozta Csepreghy Nándor. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy az új ciklusra átalakították az intézményrendszert és olyan célkitűzéseket fogalmaztak meg, amelyek visszatükrözik a kedvezményezetti kör és a magyar társadalom elvárásait.

Kiemelt Partnereink