Techtogether Hallgatók találtak megoldást az LuK műszaki problémájára

Hallgatók találtak megoldást az LuK műszaki problémájára

Szabó Fanni | 2018.04.17 12:28

Hallgatók találtak megoldást az LuK műszaki problémájára

A Schaeffler csoport egyik zászlóshajója, az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. egy jelenleg is fennálló műszaki problémára keresett megoldást hallgatók segítségével. A Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciáján Győrben tizenhat felsőoktatási intézményből közel száz hallgató vett részt idén. Csapatmunkában, valós ipari feladatokat kellett megoldaniuk, majd prezentálniuk az ötfős zsűrinek. Az LuK Savaria Kft. egyik csapata nyerte el a közönség díját. A csapat vezetői, Maróti Boglárka, Vitanov George és a vállalat tesztrészleg vezetője, Szigetvári Szabolcs számolt be a versenyről.

Hirdetés

– Milyen feladattal készült az LuK a megmérettetésre?
Szigetvári Szabolcs: A vállalatnak van egy úgynevezett repedési fordulatszám vizsgáló berendezése, mellyel az üzeminél jóval magasabb fordulatszámon tudjuk tesztelni a termékeinket. A tesztelendő alkatrész, vagy termék felszerelése és beállítása hosszú időt vesz igénybe. Ennek legfőbb oka az, hogy a tesztpad biztonsági elemének nagyon szűk tűrése van a központosságra és radiális ütésre. A csapataink feladata az volt, hogy a jelenlegi biztonsági elemet úgy módosítsák, illetve tervezzék át, hogy a pontosságból ne veszítsünk, de a szerelés nagyságrendekkel gyorsabb legyen.

– Kaptak-e segítséget a hallgatók, gördülékenyen ment a munka?
Szigetvári Szabolcs: A műszaki paramétereken és alapadatokon kívül elhoztuk magunkkal a feladat tárgyát képező darabokat is, így a hallgatók megfoghatták, megvizsgálhatták azokat. A csapatmunka ötleteléssel kezdődött, sikerült megtalálni a megfelelő megoldást. A mérnökhallgatók erősségeik szerint felosztották egymás között a munkát. Volt aki a 3D modellezésben érezte magát otthon, volt aki a prezentálás előkészítésében jeleskedett, s volt aki az internet és a szakirodalom kutatását tűzte ki fő célul. Ami a legfontosabb azonban, hogy a végén közösen hozták meg a döntéseket és megszületett a prezentáció.

Vitanov George és Maróti Boglárka mérnökhallgatók prezentálták a megoldást. Hogy éreztétek magatokat a versenyen, könnyű volt a feladat?
Vitanov George:
Másodéves hallgató vagyok a BME mechatronikai mérnök szakán, egy nagyon jó csapat jött össze, jó volt együtt dolgozni, más egyetemekről jött hallgatókat megismerni. Egy először talán egyszerűnek tűnő, de összetett feladatot kaptunk, sok munkával ugyan, de megtaláltuk a megoldást. Tetszett a zsűrinek, hogy több lehetőséget is kidolgoztunk. Sok jó ötletünk volt, és az LuK képviselői is segítőkészek voltak, iránymutatást adtak, ha elakadtunk, de alapvetően mi oldottuk meg a problémát.
Maróti Boglárka: Nagyon jól éreztem magam. Nem volt egyszerű a feladatunk, de egy igazán jó csapatba kerültünk, hatékonyan tudtunk együtt dolgozni. George-dzsal ketten prezentáltuk a feladatot a zsűri felé, de a dokumentáción is sokat dolgoztunk. Megosztottuk a munkát, és amíg mások hajnalokig dolgoztak, mi azért aludni is tudtunk.

Egy valós ipari feladatot kaptatok, gyakorlatilag ismeretlen emberekkel kellett együtt dolgozni. Könnyen megtaláltátok a közös hangot?
Vitanov George: Jól kiegészítettük, erősítettük egymást. Érdekes volt megismerkedni más egyetemekről jött hallgatókkal. A projektmunka is érdekes volt, kicsit betekintést engedett abba is – főleg a céges képviselőkkel együtt dolgozva –, hogy milyen lehet egy igazi projektben másokkal együttdolgozni.
Maróti Boglárka: Nekem például nagyon tetszett, hogy nem csak gépészmérnökök dolgoztak a feladaton, hanem különböző szakon tanuló hallgatók, például járműmérnökök és mechatronikai mérnökök is.

– Sok új embert, céget ismertetek meg a három nap alatt. Mi az, amit figyelembe vesztek majd, ha munkát kerestek? Mit gondoltok, mitől válik vonzóvá egy munkahely?
Vitanov George: Számomra az a legfontosabb, hogy egyenlő félként kezeljen és bizalmat szavazzon a vállalat. Ha önálló feladatot kapok, azt érzem, van értelme a munkámnak. Természetesen a versenyképes fizetés sem utolsó szempont, de egy érdekes munka kompenzálja a kevesebb fizetést. Azt gondolom, ez hosszútávon kifizetődő. Egy olyan munka, ahol tudok fejlődni, tanulni előrébb visz a szakmai karrieremben és a megszerzett tudással később több pénzt tudok keresni.
Maróti Boglárka: Gyakorlatilag beleszülettem a szakmába. A szüleim is ezen a területen dolgoznak és otthon az asztalnál is gyakran műszaki jellegű témákról beszélgetünk. Én a családi vállalkozásunkat szeretném erősíteni, ha lediplomáztam, számomra most ez a legvonzóbb munkahely.

– Visszakanyarodva a feladathoz, elképzelhető, hogy az LuK alkalmazza a hallgatók megoldását? Szigetvári Szabolcs: Természetesen a hallgatókat biztosítottuk afelől, hogy a megoldásaik végeselemes szimulációját követően prototípust készíttetünk és kipróbáljuk a tesztpadon. Amennyiben a gyakorlatban is beváltja a hozzá fűzött reményeinket, leváltjuk a jelenlegi konstrukciót.

Kiemelt Partnereink