Techtogether Gőzerővel dolgozik első autóján a miskolci csapat

Gőzerővel dolgozik első autóján a miskolci csapat

Végh Martin | 2023.10.11 04:17

Gőzerővel dolgozik első autóján a miskolci csapat

Fotó: Electric Racing Miskolc

Egy évvel ezelőtt, 2022 nyarán alakult meg az Electric Racing Miskolc, a korábbi mérnökhallgatói csapat újraszervezését követően. A hallgatók jelenleg első autójuk építésén dolgoznak, és bíznak benne, hogy jövőre több versenyen is elindulhatnak majd elektromos járművükkel. A Miskolci Egyetem mérnökhallgatói csapatának idei évéről és terveiről kérdeztük Sikora Dávid Ádám csapatvezetőt.

- Korábban úgy számoltatok, hogy a nyár végén megkezdhetitek az autótok tesztelését. Időben megérkeztek az alkatrészek ahhoz, hogy tartani tudjátok az ütemtervet?

- Sajnos már tavasz végén sejtettük, hogy mivel hosszú ideig kell majd várnunk az akkumulátorcellák megérkezésére, a tesztelés csúszni fog. Az akkumulátort csak nyár végén kezdhettük el építeni, azonban a várakozás sem telt tétlenül: átnéztük az autó gépészeti terveit és apróbb finomításokat is elvégeztünk, hogy egy kiforrottabb konstrukció gyártását kezdhessük meg az ősz folyamán.

- Várhatóan mikor kezdődhetnek meg a tesztek? Miket terveztek először megvizsgálni azok során?

- A komplett autó gyártása előtt szeptember elején elvégzünk néhány anyagvizsgálati tesztet. Az autó építését előreláthatólag ősz közepére tudjuk befejezni. A legelső teszteken mindenképpen a hajtásláncot és a felfüggesztést vesszük górcső alá.

- Hogyan teltek a nyári hónapok? Az autón kívül foglalkoztatok műhelyfejlesztéssel is vagy részt vettetek programokon?

- Számos eseményen képviselték tagjaink az Electric Racing Miskolc csapatát. Részt vettünk többek között a Robert Bosch Power Tool Kft. miskolci családi napján és az egyetemi gólyatáborban. Ezek mellett a műhelyünket sem hanyagoltuk el. Több fejlesztést megvalósítottunk, beszereztünk új műszereket és eszközöket, továbbá felkészítettük a terepet az autó összeszerelésére. Az egyik legnagyobb tételünk az akkumulátorhoz szükséges cellák beszerzése volt, amelyeket nyár végén vehettünk át. Mindez nem jöhetett volna létre a régi és az új szponzoraink nélkül, akikkel nyáron különböző megbeszélések során egyeztettünk. A közösségi média felületeink fellendítésével is foglalkoztunk, a közeljövőben videók forgatását és fotózásokat tervezünk.

- A mostani állás szerint tartani tudjátok a korábbi célotokat, hogy 2024-ben legalább két versenyre eljussatok?

- Igen, jelenleg is gőzerővel dolgozunk. Ha sikerül tartani magunkat a célkitűzéseinkhez, akkor időben elkészülünk.

- Ősszel tagfelvételt tart a csapat. Mely területeken várjátok hallgatók jelentkezését? Van olyan terület, amely prioritást élvez a toborzás során?

- Olyan hallgatók jelentkezését várjuk a csapatba, akik érdeklődnek a gépészet, az elektronika, az informatika, a gazdálkodás és menedzsment, a pénzügy és a marketing iránt. Prioritást élvez a marketing terület, hiszen szeretnénk még jobban láthatóvá válni, minél több érdeklődőt megszólítani, több embert elérni. Műszaki oldalról pedig villamosmérnök hallgatók jelentkezésének örülnénk a legjobban.

- A miskolci hallgatók a csapat átalakulása miatt egymás után több Techtogether versenyt is kénytelenek voltak kihagyni. Idén tavasszal tértetek vissza egyből egy harmadik helyezéssel. Indul az Electric Racing Miskolc az őszi megmérettetésen is? Milyen célkitűzéssel?

- Igen, tervezünk indulni az őszi Techtogether versenyen is. A tavasszal elért harmadik helyezés és különdíj után bízunk abban, hogy legalább ilyen jó eredménnyel tudunk hazatérni.

Az október 17-én a budapesti Eiffel Műhelyházban megrendezésre kerülő TECHTOGETHER+ Járműipari konferencia mellett egy innovatív ipari technológiákra fókuszáló kiállítás, és a már komoly hagyományokkal rendelkező Techtogether mérnökhallgatói verseny is megszervezésre kerül.

Az egynapos rendezvényen párhuzamosan zajlanak a programok az eltérő közönségnek. Az autopro.hu és a MAGE közös járműipari konferenciájának a belépő díja: 60.000 Ft+áfa. Szerezze be jegyét most az alábbi linkre kattintva! A rendezvény keretében megtartott szakmai találkozó és mérnökhallgatói verseny díjmentesen látogatható, csupán előzetes regisztrációhoz kötött.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink