Techtogether Emberek helyett gyakran fejlett kamerák néznek mikroszkópba

Emberek helyett gyakran fejlett kamerák néznek mikroszkópba

Pörge Béla | 2022.09.15 07:22

Emberek helyett gyakran fejlett kamerák néznek mikroszkópba

Vörösváry Bálint (okl. biológus) az Elektro-Optika Kft. értékesítője | Fotó: Vörösváry Bálint

Vörösváry Bálint (okl. biológus) az Elektro-Optika Kft. értékesítője adott interjút az autopro.hu-nak a közelgő Techtogether 2022 kiállítás és konferencia kapcsán. A beszélgetésből kiderül, milyen termékekkel lesz jelen a rendezvényen a cég, illetve melyek a legújabb trendek és innovációk az ipari mikroszkópok terén.

Hirdetés

- Az Elektro-Optika Kft. fő profilja – az orvosi műszerek – mellett foglalkozik ipari mikroszkópokkal is. Leginkább milyen iparágakban használják a cég termékeit?

- Széles körben használják termékeinket, az autóipar, a műanyaggyártás, a kábelgyártás, a fémipar, a gyógyszeripar, a kőolajfeldolgozás mellett általánosságban véve a könnyűipar is a partnereink között van, illetve anyagvizsgálati laborokban is alkalmazzák mikroszkópjainkat.

- A járműiparban mely cégek a vállalat ismertebb partnerei?

- A legnagyobb ügyfeleink között ott van a Denso Gyártó Magyarország Kft., a Continental Automotive Hungary Kft., az Audi Hungaria Zrt., a Linamar Hungary Zrt., a Rosenberger Magyarország Elektronikai Kft., az Aptiv Connection Systems Hungary Kft. és a Robert Bosch Elektronika Kft., de kisebb vállalatok is vásárolnak tőlünk.

- Tevékenységi körükbe tartozik az egyedi műszerek fejlesztése és gyártása: ez a terület az autóiparban mennyire fontos?

- Ennek akkor van jelentősége, ha egy alkatrész vizsgálatát többféle módszerrel végzik, és lehetőség szerint csak egy műszert szeretnének hozzá alkalmazni. Ilyen esetekben kérnek egyedi megoldásokat megvilágításra, speciális állványra, egyéb kiegészítőkre.

- A járműgyártás melyik fázisában használják az Elektro-Optika termékeit? Tudna esetleg említeni konkrét felhasználási területeket?

- Számos folyamatban jelen vagyunk a termékeinkkel, de elsősorban a minőség-ellenőrzés területén fontosak az eszközeink. A konkrét felhasználási területek közé tartozik a gyártás előkészítése, minőség-ellenőrzés, próbadarab ellenőrzés, tesztelés, felületkezelés, hegesztési varrat ellenőrzés, járműelektronika ellenőrzése és fejlesztése.

- Mennyi időt vesz igénybe egy egyedi műszer tervezése és legyártása a megrendeléstől számítva?

- Ez alapvetően attól függ, milyen műszerről van szó. Kisebb alkatrészek esetében két-három hetet, komplett rendszerek esetében négy-hat hetet vehet igénybe a tervezés és a gyártás.

- Hogyan változott az elmúlt években az optikai eszközök piaca?

- Csak abból tudunk kiindulni, amit mi is tapasztalunk, ez pedig az, hogy jelentősen megnőtt a digitális képalkotókkal felszerelt mikroszkópok aránya. Kevesebben használják kizárólag az optikai mikroszkópokat, pontosabban fogalmazva, elindult egy folyamat, ahol a felhasználó által végzett optikai vizsgálatokat lassan felváltják a digitális képalkotókkal végzett vizsgálatok. Azonban manapság is kivételt jelent a mikroelektronika eszközökön végzett forrasztási/összeszerelési munka. Vannak olyan esetek, ahol ma is nélkülözhetetlen a térbeli különbségek (a mélység) érzékelése, ami a monitoron megjelenő síkra fektetett képek esetében nehezebb feladat.

- Mi az Elektro-Optika által alkalmazott legmodernebb technológiai megoldás? Hogyan jelennek meg Ipar 4.0-ás technológiák ebben az iparágban?

- Az Elektro-Optika által alkalmazott legmodernebb eszközeink az általunk összeszerelt Alpha termékcsaládba tartozó ipari zoom mikroszkópok, amelyek fejlett kamerarendszerekkel és variálható állványokkal és további speciális kiegészítőkkel rendelhetők.

Az Ipar 4.0-ás technológiákat egyelőre csak nagyobb cégek engedhetik meg maguknak, nálunk még nem jutott szerephez ez a technológia, idővel ez persze változni fog.

- Kisvállalkozásként a cég miben tud mást, többet adni a mikroszkópok terén, mint egy multi? Mekkora a verseny ezen a területen?

- Technológiai verseny a nagy multik között jellemző, a kisvállalkozások esetében inkább az ár és a gyorsaság a döntő tényező.

A tervezés és gyártás, az egyedi műszerek fejlesztése, a helyszíni igényfelmérés, a szaktanácsadás, a használt műszerek komplett felújítása, korszerűsítése terén mind olyan minőségű szolgáltatást tudunk nyújtani, ami az autóipari beszállítók és az orvostechnológiai eszközöket gyártó cégek szigorú követelményeinek is megfelel.

- A vállalat kiállítóként részt vesz a Techtogether 2022 rendezvényen. Mely termékeiket tervezik bemutatni a kiállításon? Miért lesz érdemes felkeresni az Önök standját?

- Az autóipar számára kifejlesztett, legnépszerűbb mikroszkópokat visszük magunkkal, összesen várhatóan három-négy terméket. A legegyszerűbbtől az összetettebb felépítésű műszerekig mutatjuk meg a termékeinket olyan kiegészítőkkel együtt, mint például kamerarendszerek, fényforrások és az állványok. Bemutatjuk a legmodernebb, általunk összeszerelt zoom mikroszkópunkat is.

A Techtogether 2022 kiállításon és konferencián az alábbi vállalatokkal találkozhat:

Tudjon meg többet a méréstechnika és a mikroszkópok legújabb trendjeiről, találkozzon az Elektro-Optika munkatársaival a Techtogether 2022 kiállításon. Látogasson el október 18-19-én a Bálnába és ismerje meg a járműipart is meghatározó, innovatív ipari trendek további hazai képviselőit!
Regisztráció az alábbi linken.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink