Techtogether Egyedi koncepcióval törnek élre a veszprémi hallgatók

Egyedi koncepcióval törnek élre a veszprémi hallgatók

Végh Martin | 2023.04.23 16:19

Egyedi koncepcióval törnek élre a veszprémi hallgatók

Fotó: Luwe Stroosma

A Pannon Egyetem mérnökhallgatói idén fognak először versenyezni új hajójukkal. A csapat ambiciózus célt állított maga elé, aminek elérésében nem csak a saját eltökéltségük miatt, hanem különutas hajókonstrukciójuk miatt is bíznak. Az idei tervekről Csonka-Takács Dáviddal, a Pannon Solar Boat Team csapatkapitányával, mechatronikai mérnökkel és Dr. Medvegy Tibor adjunktussal, a Mechatronikai és Méréstechnikai Kutatócsoport munkatársával beszélgettünk.

Hirdetés

- A PEngineers egy elektromos hajtású, napelemről tölthető hajóval tervez idén nyáron versenyezni. Hogyan áll jelenleg a projekt? Sikerült tartani az ütemtervet miután tavaly kezdetét vette a hajó építése?

- Csonka-Takács Dávid: Fontos pontosítanunk, hogy a PEngineers a Pannon Egyetem azon hallgatóit fogja össze, akik különböző szakmai versenyeken indulnak. Az egyetem támogatja őket ebben és megadja a hatékony felkészülés feltételeit, tehetséggondozást valósít meg. Azok a motivált és lelkes hallgatók, akik ebben a programban részt vesznek, nem csak egyetlen területre fókuszálnak. A Pannon Solar Boat Team csapat tagjai közül sokan a PEngineers soraiból kerülnek ki.

A Pannon Solar Boat Team, a Pannon Egyetem napelemes hajós csapata, hosszas előkészületek után, több mint egy év aktív tervezési és újratervezési időszakon van túl. A speciális hajótest április első napjaiban megérkezett az egyetemi műhelybe. Ezzel párhuzamosan tervezés és gyártás alatt áll a hajtáslánc, az erőátviteli rendszer, a napelemek és az akkumulátor.

Nagy segítséget jelent számunkra, hogy több szponzor is eszközökkel támogat minket, így jelentős időt és energiát takarítunk meg. Az így nyert idő különösen hasznos az előre nem látható - és az egyedi gyártás miatt gyakori - csúszások ellensúlyozása végett.

- A csapat a hajóját a tavasz folyamán a Balatonon fogja tesztelni. Hogyan fog felépülni a tesztelés és mennyi időt szeretnétek rászánni?

- Cs.T.D.: Több lépcsős funkciótesztelést alkalmazunk, már a vízrebocsátást megelőzően teszteljük a hajótest, a hajtás és az energetikai rendszer paramétereit, együttműködését. Kiemelt figyelmet fordítunk a tervezés folyamán azonosított kritikus pontokra és kockázatokra.

Mivel az építés második fázisa helyileg Veszprémben történik, a nyílt vizet igénylő tesztek csoportosítva, lineárisan kerülnek kivitelezésre, várhatóan 2-3 alkalommal. A harmadik építési fázis során a Pannon Solar Boat Team Balatonalmádiba költözik. Ebben a fázisban elsősorban további teszteléseket és finomhangolásokat tervezünk, mely akár napi több teszthajózást is jelenthet. Ennek a fázisnak az előfeltétele, hogy a hajó műszakilag megfelelő, önerőből hajózható állapotban legyen. Erre a fázisra a lehető legtöbb időt kell szánnunk. További korlátozó tényező az időjárás, mely nagyjából négy hónapos időablakot biztosít számunkra.

- Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás, amivel a hajótok építése során szembesültetek? Hogyan sikerült megoldani a problémát?

- Dr. Medvegy Tibor: Esetünkben kihívást jelent a rendkívül specifikus, szinte egyedülálló témakör. A probléma tématerületekre bontásával és specifikus szakemberek bevonásával gyorsabban és hatékonyabban oldhatjuk meg a felmerülő kihívásokat, továbbá értékes szaktudást, tapasztalatokat gyűjtünk. Ilyenformán aktív és visszavonult mérnökök, kutatók, szakemberek, csapatok segítségére támaszkodhatunk Hollandiától Ukrajnáig.

- Kerek egy éve azt mondtátok, hogy a Balatonon megrendezésre kerülő idei Solar Boat világkupát dobogós helyezéssel szeretnétek zárni. Mi segítheti hozzá a csapatot ahhoz, hogy hajójával már annak első versenyén ilyen jól szerepeljen?

- Cs.T.D.: Természetesen megcélozzuk a dobogót, ennek érdekében pedig célirányosan fejlesztjük a hajót, eltérve a mezőnyre jellemző tervezési doktrínától. Természetesen ez magasabb kockázattal is jár, ugyanakkor bízunk abban, hogy a kiterjedt támogatásnak és az elkötelezett csapatnak köszönhetően nem nyúlunk mellé ezzel az elgondolással. Nagyon várjuk az első magyarországi, egyetemünk által szervezett Solar Boat futamot Balatonalmádiban. Nagy örömünkre egyre több szponzor csatlakozik az eseményhez, a veszprémi székhelyű CorecommSi kiemelt támogatója az eseménynek és hajónkhoz napelemeket bocsátott rendelkezésre. A rendezvényen jelen lesz az Algida is, aki a nyári melegben biztosítja számunka a felüdülést azokkal a jégkrémekkel, amiket Veszprémben gyárt a cég.

Fotó: Luwe Stroosma

- Az embereknek talán a versenyautók és a Formula Student versenysorozat jut legtöbbször eszébe, ha egyetemi versenycsapatokról van szó. Honnan jött az ötlet, hogy az aszfalt helyett a vízen versenyezzetek?

- M.T.: Pontosan a fent is említett közhely miatt, olyat akarunk csinálni, amit nem sokan, így a Pannon Solar Boat Team a víz felé fordult. A Balaton régió egyetemeként ez számunkra adott volt, hiszen az országban egyedülállóan a Pannon Egyetem rendelkezik a Balaton partján kollégiummal.

Míg szárazföldön az ember sikerrel biztosította magának a kiszámítható és biztonságos közlekedés formáit, vízen továbbra is a természeté az utolsó szó. Ember és technológia számára egyaránt feladatot jelent a természet változásaihoz való alkalmazkodás. Tiszteletet és alázatot követel, cserébe megismételhetetlen élményeket ad.

- Milyen infrastrukturális és műszaki háttérrel rendelkezik a Pannon Solar Boat Team a hajója építéséhez? Gondolok itt például a műhelyre vagy az ott található berendezésekre.

- M.T.: Két építési és egy teszthelyszín áll rendelkezésünkre az egyetem területén. Az adott munkafázisokhoz szükséges szerszámokat valamennyi helyszínen elérjük, illetve szükség esetén beszerezhetjük. Külső beszállítókon keresztül specializált megmunkáláshoz, és gyártáshoz is hozzáférünk. A teszthelyszínen teljes értékű zárt kikötőhöz és zárt szervizterülethez férünk hozzá.

- A PEngineers indulni tervez a tavaszi Techtogether Automotive Hungary versenyen. Milyen célkitűzéssel várjátok a megmérettetést?

- M.T.: Új érdeklődőkkel bővült a csapatunk, szeretnénk, hogy jó élményeket szerezzenek és tovább vigyék a versenyszellemet. Reméljük az új támogatási rendszerünk, a PEngineers és az általa biztosított támogatás beváltja a hozzáfűzött reményeket, a csapat felkészültebben vehet részt és jó eredményeket ér el.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink