Techtogether E-autós világrekordot állítottak német diákok

E-autós világrekordot állítottak német diákok

autopro.hu/V.M. | 2023.09.13 08:22

E-autós világrekordot állítottak német diákok

Fotó: TUfast Eco Team

A Müncheni Műszaki Egyetem mérnökhallgatói csapata, a TUfast Eco Team elektromos járműve egy töltéssel mintegy 2573 kilométert tett meg, ezzel új világrekordot állítva fel.

Hirdetés

A hivatalosan is a világ legnagyobb hatótávolságú elektromos autójával, a Muc022-vel a müncheni repülőtér egy üres hangárjában körözve állították fel az új világrekordot, ami majdnem ezer kilométerrel haladja meg az előzőt.

A korábbi 1608,54 kilométeres rekordot négy nap elteltével döntötték meg. Ezután még két napig köröztek az autóval mire annak 15,5 kilowattórás akkumulátora lemerült összesen 2573,79 kilométer megtétele után.

A Müncheni Műszaki Egyetem közleménye szerint a hallgatók mindenekelőtt az alacsony tömegű konstrukcióra és az áramvonalas dizájnra támaszkodva érték el az óriási táv megtételét lehetővé tevő 0,6 kilowattóra/100 kilométeres energiahatékonyságot.

Nem az első világcsúcs

A müncheni csapat még 2016-ban a leghatékonyabb elektromos autót is magáénak tudhatta: akkor járművük 100 kilométeren 0,81 kilowattóra energiát használt fel. Ma energiahatékonyságban a világrekorder címet egy magyar csapat, a győri SZEnergy Team tudhatja magáénak, mely idén 291 kilométer/kilowattóra energiamérleggel nyerte meg a Shell Eco-marathon versenyét.

A mostani teljesítményével azonban a müncheniek sem maradtak rekord eredmény nélkül. A Hatótávolsági rekorddöntésükhöz használt Muc022 egy korábbi járművük, mely 75 kilogrammot nyomott eredetileg, de a kísérlethez beépített nagyobb akkumulátorral a tömege 170 kilogrammra nőtt pilóta nélkül nézve. A járművet egy elektromos motor mozgatja, ami 400 watt teljesítmény leadására képes – számolt be az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink