Techtogether A távolról irányításon át vezet az út az önvezetésig

A távolról irányításon át vezet az út az önvezetésig

Végh Martin | 2022.12.27 12:18

A távolról irányításon át vezet az út az önvezetésig

Fotó: Pexels

Az októberi Techtogether 2022 mérnökhallgatói verseny keretében megtartott HUMDA Napon Sebestyén László, a HUMDA Lab Nonprofit Kft. fejlesztőmérnöke a versenyautók távolról vezérlése témájában tartott előadást.

Hirdetés

A HUMDA házán belül folyó fejlesztési munkájáról beszélve Sebestyén László elárulta, hogy a végső cél nyilvánvaló: a teljesen autonóm versenyautó megalkotása. Hozzátette azonban, hogy az ehhez eljutás komplex feladatot jelent, amit több projekt formájában akarnak megoldani.

Kifejtette továbbá, hogy az autonóm versenyautó három technológiai feltételen áll vagy bukik, melyek az algoritmus, a szenzorok és az aktuátorok. Ezekből az önvezetés felé tett lépésnek szánt távolról irányított jármű esetében az algoritmus hiányzik, helyét az ember foglalja el.

Előadásában Sebestyén László a távvezérlési projekt végcélját is megosztotta, ami nem más, mint hogy képesek legyenek egészen a tapadási határig irányításuk alatt tartani a járművet. Hogy garantálhassák, a nagy sebességű teszteket a versenyautó is túléli, redundáns biztonsági rendszereket és az adatforgalmi kapcsolat állandó monitorozását alkalmazzák.

Utóbbihoz kapcsolódón Sebestyén László látványos módon szemléltette, hogy a 4G miért nem elégséges, és miért van szükség a fejlettebb 5G-s adatkapcsolatra.

Sebestyén László teljes előadását a lentebbi videón tekinthetik meg.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink