Techtogether A SZEnergy számára csapatépítés a Techtogether

A SZEnergy számára csapatépítés a Techtogether

Kuthi Áron | 2019.10.05 05:01

A SZEnergy számára csapatépítés a Techtogether

Évtizedes tapasztalat áll mögöttük, ennek ellenére ők is napi 12 órát dolgoznak versenyek előtt, hogy minden tökéletesen működjön az elektromos meghajtású versenyautón. A győri SZEnergy csapata ebben a versenyszezonban már autonóm járművel is rajthoz állna, mondta el az autopro.hu-nak Pusztai Zoltán csapatvezető.

Hirdetés

– A csapat milyen Formula Student versenyen vett részt a szezonban, milyen autót fejleszt jelenleg?
– A SZEnergy csapata immáron 12. éve vett részt a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyén a Shell Eco-marathon Europe-n, amit idén Londonban a Mercedes World közvetlen szomszédságban rendeztek meg. Közvetlenül a verseny előtt mutattuk be legújabb elektromos versenyautónkat ami a SZEmission névre hallgat. Az autó kimagasló merevségű és alacsony tömegű önhordó karbon kompozit karosszériával rendelkelkezik. A fejlesztés során a karosszéria formaterve és gyártásának megtervezése volt a legfontosabb feladat, ami mellett a futómű, a hajtáslánc és az elektronikai és telekomunnikációs rendszer is tovább fejlődött, finomdott. Az autó pilóta nélkül mindösszesen 93 kg, ami egy 3,5 méter hosszú versenyautó esetén figyelemre méltó. Az autó kétkörös hidraulikus fékrendszerrel rendelkezik, elől keresztlengőkaros, hátul pedig csatolt hosszlengőkaros futómű dolgozik, ahol szintén a karbon-kompozit anyagok dominálnak. Egyedi tervezésű kormánygépet helyeztünk el a versenyautóban, amely a későbbiekben alkalmas lesz önvezető funkciók megvalósítására is. Az elektronikai rendszer teljes egészében saját fejlesztésű és tervezésű áramkörökből áll, gondolhatunk akár a BMS-re (akkumenedzsment-rendszer) vagy a motorvezérlőre. Az autó áramvonalassága a hosszú ideig tartó CFD szimulációk eredménye. A látványt tovább fokozza az autónk egyedi futófény idexe is.

– Hogy sikerült a nagy-britanniai Shell EcoMarathon, milyen tapasztalatokkal tértek haza?
A kategória 6. helyén végeztünk, sajnos technikai gondokkal küzdöttünk a verseny során, de egy új autónál kevés teszt kilométerrel ez nem meglepő. Rengeteg potenciál van a mostani versenyjárműben, amit az idei fejlesztésekkel megpróbálunk minél jobban kiaknázni, valamint egyre reálisabb cél, hogy 2020-ban az autonóm kategóriában is rajthoz álljunk.

– Hány tagú a csapat, naponta hány órát töltenek a tagok fejlesztéssel?
– A csapatban jelenleg 16 hallgató dolgozik, akik gépészeti, elektronikai és informatikai-autonóm területen tevékenykednek, általában heti 12 órát vesz igénybe ez a kiegészítő tevékenység, de a csapat kemény magja főleg a versenyfelkészülés idejében napi több, mint 10-12 órát is dolgozik, hogy a versenyautó a megfelelő állapotba kerüljön.

– Más győri fejlesztőcsapatokkal van-e, és ha van, milyen a kapcsolat, van-e tudásmegosztás?
– Nagyon közeli kapcsolatunk van a győri csapatokkal (ART, SZEngine), hiszen ugyanazon egyetemen tanulunk és dolgozunk, valamint a hallgatói laborjaink is egymás mellett helyezkednek, gyakran kooperálunk, vagy fordulunk a másikhoz. Bár nem hasonlít a csapattevékenységünk, mégis hasonlóképp dolgozunk és hasonló feladatokkal kell megküzdenünk.

– Hogy zajlik a szponzorok meggyőzése?
– A meglévő szponzorainkkal kiváló kapcsolatot alakítottunk ki az évek alatt, de folyamatosan próbáljuk tovább bővíteni a támogatóink létszámát. Nagyon fontosnak tartom, hogy megtaláljuk a közös hangot és mindenki profitáljon az együttműködésből, elsősorban marketing tevékenységeket szoktunk felajánlani, valamint nagyon csábító lehet egy-két partnerünknek, hogy a csapat támogatása során olyan mérnökhallgatókat ismerhet meg, akik később akár munkatársakká válhatnak. Azonban nem általánosítható, minden partnerünknél máshogy zajlanak ezek a folyamatok.

– Van-e külföldi szakmai kapcsolatuk?
– Igen van, külföldi Shell Eco csapatokkal és cégekkel is tartjuk a kapcsolatot akár szakmai, akár szponzorációs szempontból.

– Hogy lehet egy olyan versenyre készülni, mint a Techtogether, hogy zajlik a felkészülés, milyen előzetes tesztek, feladatok voltak?
– A Techtogether számunkra egy felvezető, csapatösszehozó rendezvény, ahol rendszerint nagy szerepet adunk az újonc csapattagoknak, hogy bizonyítsák tudásukat, és hogy beépüljenek a csapat életébe. Általában csapatgyűléseken és részleggyűléseken beszéljük át közösen a kiadott feladatokat és ezután a feladatok felelősei dolgoznak tovább a részletes megoldáson.

Kiemelt Partnereink